Când avea doar 19 ani și s-a convertit la islam, Laura Passoni a fost părăsită de tatăl copilului său. Hotărâtă să se apropie mai mult de credință și sperând să întâlnească un bărbat care să respecte angajamentul luat față de căsătorie și viața de familie, Laura și-a creat un profil public pe Facebook mai pios, mai credincios, și a fost contactată imediat de un luptător ISIS care recrutează tineri.

Un raport al Centrului Internațional pentru Studierea Extremismului Violent din SUA, citat de Daily Beast, ridică multe semne de întrebare despre femeile care se întorc în Europa după ce au fost membre ale ISIS. Dacă se întorc. După ce au stat de vorbă cu mai multe femei de acest gen, cercetătorii au vorbit cu experți în terorism și contraterorism, cum este francezul Alain Bauer, care vorbește despre „feminizarea” așa-zisului  Statului Islamic

Laurei Passoni i s-a promis un bărbat care n-o va părăsi niciodată, o casă în Siria, pregătire pentru a deveni asistentă medicală și școală bună pentru copilul ei. Disperată, tristă, dar încrezătoare că soarta i-ar mai putea surâde, a fost de acord să se îmbarce într-o călătorie către…Statul Islamic. Pentru a nu fi găsită, ea, împreună cu copilul, bărbatul pe care l-a ales și cel care recruta luptători, au mers cu mașina până în Veneția, apoi au luat o navă spre Izmir, Turcia. De acolo, au continuat cu un taxi la Gaziantep și au trecut în Siria, pentru a se alătura ISIS. Passoni a considerat croaziera ca pe un moment romantic, în care s-a văzut căsătorită cu un bărbat, practic, străin. 

Introducerea ei în Statul Islamic nu s-a petrecut așa cum visa ea. A ajuns într-o „casă a surorilor”, soțul ei a plecat în misiune, unde urma să fie antrenat după regulile Sharia, pentru a deveni un luptător de nădejde al ISIS. A fost și ea invitată să devină parte a ISIS, lucrând ca o „femeie seducătoare” care ademenește recruți pe internet, sau ca membru al poliției morale (hisbah). A refuzat ambele oferte. S-a trezit singură, într-o țară străină.

Niciuna dintre promisiunile ISIS nu s-a materializat, nici bani, nici școala de asistente. Mergea împreunp cu „frațiI” ei, alți luptători ai Statului Islamic, la moschee. Mulți dintre  băieți erau atât de tineri, urmând să fie transformați în teroriști sinucigași, încât ea s-a termut că și fiul ei va avea un destin similar. Și, pe deasupra, era și însărcinată. 

Disperată să fugă de acolo, într-o zi, Laura Passoni și-a luat copilul în taxi și s-a îndreptat spre granița teritoriului ISIS, dar șoferul, speriat, a întors din drum și a predat-o poliției ISIS. Soțul ei a garantat pentru ea, așa că a fost trimisă în arest la domiciliu, păzită de membri ISIS, când soțul nu era acasă, împiedicând-o să mai încerce să evadeze de acolo. 

Înapoi în Belgia

În cele din urmă, Passoni a reușit să-și convingă soțul să i se alăture în încercarea de a fugi, cu ajutorul unor traficanți de persoane – mica familia voia să plece înapoi în Belgia. Dacă erau prinși, soțului ei i s-ar fi tăiat capul, iar ea era obligată să se întoarcă la Raqqa, obligată să se mărite cu un alt luptător. Alte femei care au încercat să scape, au fost violate și uneori ucise de traficanți, conform unor martori care au acordat interviuri ulterioare.

Soțul Laurei este acum în închisoare, în Belgia, iar ea a fost eliberată condiționat. I-a fost luată temporar custodia copiilor, când s-a întors în Belgia, dar acum sunt din nou în grija ei. Își petrece timpul liber ținând lecții tinerilor belgieni despre pericolul de a se alătura ISIS. O înregistrare video cu un intervi pentru Centrul Internațional de Studiu al Extremismului Violent poate fi văzut mai jos. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Când avea doar 19 ani și s-a convertit la islam, Laura Passoni a fost părăsită de tatăl copilului său. Hotărâtă să se apropie mai mult de credință și sperând să întâlnească un bărbat care să respecte angajamentul luat față de căsătorie și viața de familie, Laura și-a creat un...

Preluat de la EVZ