Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul are în vedere mărirea sumelor care se varsă la Pilonul I de pensii, pentru că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decît al celui de la Pilonul I. Șeful Executivului a negat micșorarea sumelor care se varsă în Pilonul II de pensii.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește alocarea unei sume la cele două componente, ambele sunt de stat, doar că una are un management privat. O jumătate de sumă se va duce la Pilonul I, iar cealaltă jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I – are ca și reper salariul mediu pe România – este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonl II. Din această cauză am solicitat Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză. În prima lună am luat la mână tot ce înseamnă aceste cifre, să vedem ce randament are acel Pilon II administrat privat și am constatat cu surprindere că statul este un mai bun administrator la acest lucru. Am văzut dezbaterea. Dezbaterea a pornit de la premisa greșită că vrem desființăm Pilonul II de pensii. Nu este adevărat. Că vrem să luăm bani din Pilonul II de pensii. Nu este adevărat.”, a afirmat vineri Tudose, după ședința CEX a PSD, de la Neptun. 

Astfel, Guvernul intenţionează să „mute” o parte din contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) către Pilonul I, pentru că Pilonul II ar avea un randament redus. O mutare a unei părţi din această contribuţie, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetăţean la momentul pensionării. Micșorarea contribuţiei virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin ordonanță de urgență, în circa două săptămâni.

Șeful Executivului a spus că un prim draft al bugetului va fi finalizat în maximum două-trei săptămâni.

„În două-trei săptămâni maxim o să avem draftul de buget și apoi să avem și toate măsurile pe domeniul fiscal pentru a fi sustenabile cheltuielile la buget. În trei săptămâni veți avea pachetul complet. Cea mai mare provocare este Legea Salarizării Unice, diminuarea impozitului pe venit și toate acestea vor fi făcute la pachet”, a spus Tudose.

În această săptămână au apărut în presă informaţii conform cărora ministerul Finanţelor ar intenţiona să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Premierul Mihai Tudose a anunțat că Guvernul are în vedere mărirea sumelor care se varsă la Pilonul I de pensii, pentru că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decît al celui de la Pilonul I. Șeful Executivului a negat micșorarea sumelor care se varsă...

Preluat de la EVZ