În febra care a cuprins SUA la această oră, cea a ”salubrizării istoriei” prin demolarea statuilor unor personalități care brusc au devenit controversate, a avut loc un incident ieșit din comun, despre care Evenimentul Zilei a fost singurul care a scris din presa românească: un tânăr a fost prins și arestat după ce a încercat să pună o bombă la soclul unui monument confederat. Arestat pentru alte acuzații decât cele de terorism – deși Patriot Act permitea acest lucru – cazul a fost tratat cu seriozitate de autoritățile din Houston. Andrew Schneck riscă între 5 și 40 de ani de închisoare și plata unei amenzi de 250.000 de dolari.

Contextul evenimentelor

Evenimentul a venit într-un moment fierbinte. Orașul texan Houston este și el cuprins de lupta pentru demolarea statuilor, monumentelor care comemorează luptătorii confederați din Războiul Civil din anii 1861-1865. El a fost arestat sâmbătă, 19 august, după o zi agitată. În oraș fusese un miting al militanților ”antifa” care cer demolarea monumentului Spiritul Confederației, susținând că el îi onorează pe cei care au luptat pentru menținerea afro-americanilor în sclavie. În cursul nopții, mai multe monumente au fost vandalizate, inclusiv o statuie a lui Cristofor Columb, cea mai recentă țintă a progresiștilor care îl consideră pe descoperitorul Americii drept cel care a adus colonizarea și teroarea peste nativii americani.

E o atmosferă de natură să-i potențeze pe frustrații care simt nevoia să participe la aceste evenimente de-a dreptul istorice. Andrew Schneck este unul dintre cei care consideră că lucrurile nu se schimbă după voia sa destul de repede.

Câteva cuvinte și despre monumentul care urma să fie ținta atentatului. Este vorba de o statuie a ”generalului” Dick Dowling, de fapt un locotenent în armata confederată (avansat maior la sfârșitul războiului) care a condus trupele sudiste în bătălia de la Trecătoarea Sabine. Statuia a fost ridicată în 1905 și are înscrise pe soclu numele celor căzuți în acea luptă. Patron de saloon texan, erou de război și apoi inițiator al primei firme de petrol din Texas, Dowling este un icon al comunității irlandeze, țară de unde a emigrat. În fiecare an, la acest monument se organizează o festivitate a irlandezilor. Totuși, fiind considerat ”apărător al sclaviei”, municipalitatea a schimbat deja numele străzii ”Dowling” din Houston și se discută schimbarea și numelui școlii botezate în memoria eroului local. Evident, tensiunea e majoră în jurul memoriei lui Dick Dowling.

Astăzi vă prezint documentul prin care FBI cere – și i se aprobă – punerea lui Andrew Schneck sub învinuire. Este o premieră, atât ca faptă înscrisă într-un context care a trecut de mult granița violențelor verbale cât și ca încadrare juridică.

”Sunt agent special FBI”

Plângere penală referitoare la fapte petrecute pe 19 august, în comitatul Harris, Southern Texas, inculpatul fiind acuzat de ”tentativă de distrugere voluntară a unei proprietăți care a primit asistență financiară federală”.

Informațiile au fost strânse de agentul special FBI Patrick Hutchinson și date judecătorului Stephen Smith, de la o instanță din Houston, Texas. Acesta din urmă a decis arestarea și inculparea tânărului.

Descindere la casa lui Andrew Schneck

Iată fragmente din declarație:

”Sunt agent special la Biroului Federal de Investigații, detașat de către divizia Houston la Forța de Intervenție pentru Combaterea Terorismului, din care mai fac parte agenți FBI, ofițeri ai Departamentului de Poliție Houston, adjuncți ai șerifului din comitatul Harris, agenți speciali ai Secret Service.” În continuare agentul FBI spune că datele pe care urmează să le prezinte au fost strânse de el, de colegi de-ai săi, unele din surse directe, altele fiind informații oferite de terți. Astfel el consideră că din toate aceste date apare necesitatea inculpării lui Andrew Cecil Earhart Schneck, născut la 25 septembrie 1991, pentru infracțiunea sus-numită.

Din relatarea agentului FBI reiese că în seara de 19 august, în jurul orei 23.05, Tamara Curtis, paznic al Houston Parks, l-a observat pe Andrew îngenuncheat în tufișurile de lângă statuia generalului Dowling, aflată în mijlocul Parcului Hermann. Curtis l-a întrebat pe Andrew dacă lucrează pentru municipalitate, dar acesta nu a răspuns. Paznicul i-a cerut să iasă din boscheți și atunci a văzut că are două cutii din care ieșeau niște fire.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/terorist-descinderea-acas-la-schneck.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/terorist-descinderea-acas-la-schneck-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
În febra care a cuprins SUA la această oră, cea a ”salubrizării istoriei” prin demolarea statuilor unor personalități care brusc au devenit controversate, a avut loc un incident ieșit din comun, despre care Evenimentul Zilei a fost singurul care a scris din presa românească: un tânăr a fost prins...

Preluat de la EVZ