1 Septembrie 2017- Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile.

Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării și unitățile geografice vecine au fost declarate rezervație a biosferei.

Totodată a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării ca instituție specializată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, este cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional.

În septembrie 1990, la recomandarea Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN) și ca urmare a strădaniilor unui grup de oameni de știință, Guvernul României a declarat întreaga Deltă a Dunării și unele zone învecinate însumând o suprafață totală de 580.000 ha, ca Rezervație a Biosferei Delta Dunării (RBDD). Valoarea patrimoniului natural al Rezervației Biosferei ‘Delta Dunării’ a fost recunoscută prin includerea acesteia în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei, în cadrul programului ‘Omul și Biosfera’ (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă și includerea în Lista Convenției Ramsar (septembrie 1991), precum și prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial — UNESCO (decembrie 1991).

Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanță comunitară (SCI) cât și ca Arie Specială de Protecție Avifaunistică (SPA), datorită frumuseții și bogăției zonei și varietății de biotopuri și resurse, care o fac unică nu numai în Europa ci și în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

În septembrie 2010, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară și pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervației Biosferei Delta Dunării în anul 2000. Diploma Europeană a Ariilor Protejate, este una din cele mai prestigioase distincții din Europa, atât datorită criteriilor științifice care trebuie respectate, cât și mecanismului de monitorizare continuă a respectării acestora. Prin zonele sale umede care adăpostesc o floră și o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică și culturală deosebită pentru Europa.

Cea mai întinsă zonă compactă de stufărișuri de pe planetă, Delta Dunării este faimoasă de asemenea ca fiind una dintre cele mai întinse zone umede de pe pământ. Habitatele naturale formate aici oferă condiții propice de dezvoltare a unei biodiversități impresionante a ecosistemelor deltaice.

Cunoscută ca un colț de rai, ca paradis al păsărilor, delta desfășoară de-a lungul anotimpurilor unul dintre cele mai fastuoase spectacole pe care le poate produce natura în general. Nicăieri în Europa nu poate fi întâlnit un ținut cu atât de variate și numeroase forme ale vieții. Nu există turist, iubitor al naturii, care să nu găsească în Delta Dunării cea mai inedită si mai valoroasă ofertă pentru pasiunea sa.

Vestigiile arheologice situate în spațiul de contact al Dunării cu Podișul Dobrogean, monumentele istorice, de arhitectură și de artă, muzeele și obiectivele culturale completează atracțiile turistice ale Deltei Dunării.

Anul acesta, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării va marca aniversarea a 27 de ani prin vernisajul unei expoziții de fotografii vechi intitulată ‘Delta Dunării — Trecutul Continuu’, organizată în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ și Asociația Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării, în perioada 31 august — 7 septembrie 2017.

Expoziția aduce în atenția publicului aspecte din perioada interbelică, din viața grea dar pitorească a locuitorilor deltei, ce au reprezentat de-a lungul timpului sufletul acesteia.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 31 august 2017, ora 15.00 la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, Tulcea.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/1-septembrie-2017-ziua-rezervatiei-biosferei-delta-dunarii-41551.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/1-septembrie-2017-ziua-rezervatiei-biosferei-delta-dunarii-41551-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României nr. 983 din...

Preluat de la romania ntv