SUA va instala sisteme de radar în insulele Palau, la circa 1.300 km sud-vest de insula Guam, teritoriu american către care Coreea de Nord a ameninţat că va trimite rachete.

Statele Unite au anunţat că vor instala sisteme radar în insulele Palau din Micronezia, pentru a-şi ameliora capacitatea de supraveghere din vestul Pacificului, informează AFP, citată de Agerpress.

Un comunicat comun al Pentagonului şi al guvernului din arhipelag, datat 21 august, precizează că alegerea amplasamentelor este în curs de finalizare. “Proiectul este esenţial pentru bunăstarea Republicii Palau în domeniile aerian şi maritim, precum şi pentru capacitatea Statelor Unite de a continua să asigure apărarea arhipelagului.Sistemele radar vor oferi Palau capacităţi sporite de impunere a dreptului maritim, asigurând în acelaşi timp Statelor Unite o capacitate extinsă de supraveghere aeriană, pentru securitatea traficului aerian”, arată documentul.

Insulele Palau se află la circa 1300 km la sud-vest de insula Guam, teritoriu american către care Coreea de Nord a ameninţat că va trimite rachete. Comunicatul citat menţionează însă că Washingtonul a propus instalarea radarelor în Palau pe 18 iulie, înainte de criza actuală legată de înarmarea regimului de la Phenian.

Republica Palau, cu doar 22.000 de locuitori pe aproximativ 340 de insule, este independentă din 1994, dar are relaţii strânse cu Statele Unite, care îi asigură apărarea. Radarele americane vor permite şi supravegherea unei rezervaţii marine de 500.000 de kilometri pătraţi, înfiinţate în 2015, pentru a împiedica pescuitul ilegal.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
SUA va instala sisteme de radar în insulele Palau, la circa 1.300 km sud-vest de insula Guam, teritoriu american către care Coreea de Nord a ameninţat că va trimite rachete. Statele Unite au anunţat că vor instala sisteme radar în insulele Palau din Micronezia, pentru a-şi ameliora capacitatea de supraveghere...

Preluat de la EVZ