Deputatul Petre Florin Manole, fost membru al Consiliului Național pentru Combatereaa Discriminării a descoperit că un videoclip al unei trupe de hip-hop celebră în zilele noastre a fost filmat la Monumentul Victimelor Holocaustului din România. Deputatul PSD a aflat și că filmarea s-a făcut fără acordul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

Problema este dacă un loc dedicat memoriei unei crime în masă poate fi scenă pentru orice manifestare care nu numai că nu are legătură cu acel măcel, dar și folosește cuvinte ”grele”. Piesa #traparmy a formației SATRA B.E.N.Z. e tipică stilului din care provine. Este un act de cenzură cererea de retragere a clipului sau o normalitate?

Reproduc mesajul deputatului care cere retragerea videoclipului și versurile piesei incriminate.

Foto Petre Florin Manole

Petre Florin Manole: Scandalos și imoral!

Petre Florin Manole a transmis următorul comunicat:

”Monumentul Victimelor Holocaustului din România este un loc pentru comemorarea victimelor, nu decor pentru videoclipuri muzicale!

Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului este un moment important pentru evaluarea critică a istoriei naționale recente și a tragediilor care au marcat-o, Holocaustul și dictatura comunistă. 

Mai mult decât rememorarea istoriei, această zi trebuie să servească reflecției despre prezent și viitor, din perspectiva combaterii intoleranței, rasismului și antisemitismului, a promovării valorilor democratice și cu precădere a sublinierii rolului educației în a întări aceste valori. 

Astăzi, cu acest prilej, vreau să atrag atenția asupra unei situații nefericite, dacă nu chiar scandaloase: modul în care o trupă muzicală alege să trateze unul dintre simbolurile importante ale Bucureștiului si ale României, Monumentul Victimelor Holocaustului din România. Este vorba despre SATRA BENZ, o trupă populară printre tineri,  al cărei videoclip #traparmy  este filmat în interiorul acestui monument care comemorează sutele de mii de victime ale fascismului românesc. Așadar, un monument dedicat memoriei unor oameni persecutați și uciși pentru apartenența lor etnică, ce ar trebui să fie un spațiu care să impună respect și decență, este transformat în decor pentru un videoclip muzical. Scandalos și imoral!

Nu am nicio intenție de a critica muzica, de a îngrădi dreptul la liberă exprimare a trupei, cu atât mai mult la exprimarea artistică. Însă cred că astfel de locuri ale memoriei trebuie tratate cu mult mai mult respect și mai rezervat.

Închei prin a-mi exprima speranța că această trupă și cei care asigură managementul ei, vor înțelege mesajul meu și vor retrage acest clip, alegând să filmeze în spații care să nu interfereze cu memoria unor victime nevinovate. Acest episod este încă unul care întărește ideea necesității adaptării educatiei la nevoia de a forma cetățeni care cunosc și respectă valorile democratice, care cunosc și respectă istoria țării noastre și a tuturor comunităților care trăiesc aici.”

”I-auzi-o cum vine, să moară mama!”

Versurile piesei al cărei videoclip a fost filmat la Monumentul Victimelor Holocaustului, cu mențiunea că anumite cuvinte le-am cenzurat:

” Intru cu talent pe un beat de DJ Lu-K-ale Si! Intru cu talent pe un beat de…  Intru cu talent…  Intru cu… talent…  Pe un beat… de…  [Versul 1: Keed] Intru cu talent pe un beat de DJ Lu-K-ale Nu prea-i pe gustul tau, n-are Cum cred ca ti se cam pare Nu esti in apele tale ca esti in urma, tarane

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/satra-petre-florin-manole.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/satra-petre-florin-manole-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSocial
Deputatul Petre Florin Manole, fost membru al Consiliului Național pentru Combatereaa Discriminării a descoperit că un videoclip al unei trupe de hip-hop celebră în zilele noastre a fost filmat la Monumentul Victimelor Holocaustului din România. Deputatul PSD a aflat și că filmarea s-a făcut fără acordul Institutului Național pentru...

Preluat de la EVZ