Șeful diplomației din Polonia a lansat un atac dur la adresa Bruxelles-ului, afirmând că UE este deranjată de economia prea puternică a țării sale.

Comisia Europeană duce o „politică de hărțuire” și „dă dovadă de discriminare față de Polonia” , a declarat ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, referindu-se la plângerile în serie ale Bruxelles-ului la adresa Varșoviei.

Șeful diplomației poloneze, citat de News.pl., a adăugat:

„Din păcate, considerăm că Comisia Europeană nu demonstrează voința de a purta un dialog de natură juridică.”

Waszczykowski l-a acuzat pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans că, la argumentele Poloniei, răspunde în „șabloane”.

Cel mai recent reproș al Comisiei la adresa Poloniei îl constituie noua lege a pensiei, care va permite femeilor să iasă la pensie la 60 de ani, iar bărbaților, la 65.

Pentru că, din cauza plafoanelor de vârste diferite care ar promova astfel „discriminarea bazată pe sex”, Comisia Europeană consideră legea poloneză drept „ilegală”.

Ministrul de Externe susține însă că acuzația face parte din „politica de hărțuire a UE, o politică de discriminare a Poloniei”.

Bruxelles-ul a mai acuzat Varșovia de exploatarea forestieră ilegală într-o pădure protejată din Bialowieza, de distrugerea statului de drept și de faptul că refuză să primească imigranți.

Waszczykowski a declarat că „hărțuirea” este motivată financiar de faptul că Polonia este „o mare economie” și că unele țări din Uniunea Europa nu pot face față poziției puternice pe care o are pe piață.

Șeful diplomației poloneze a mai declarat că Franța vrea să limiteze accesul pe piața muncii, deoarece se simte amenințată de constructorii polonezi, de firmele de transport și de antreprenorii acuzați că fac concurență neloială muncitorilor francezi.

Însă polonezii oferă o muncă de calitate la un preț competitiv și duny imbatabili, spune Waszczykowski.

Emmanuel Macron se află chiar în aceste zile înbtr-un turneu prin mai multe țări est-europene, tocmai pentru a-i convinge pe liderii de aici de necesitatea schimbării reglementărilor în vigoare pentru muncitorii detașați în străinătate.

UE a amenințat Polonia cu sancțiuni, printre care tăierea accesului la fondurile europene. Waszczykowski susține însă că acest lucru este imposibil, deoarece accesul la fonduri este un drept dobândit prin însăși apartenența la Uniunea Europeană.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Șeful diplomației din Polonia a lansat un atac dur la adresa Bruxelles-ului, afirmând că UE este deranjată de economia prea puternică a țării sale. Comisia Europeană duce o „politică de hărțuire” și „dă dovadă de discriminare față de Polonia” , a declarat ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, referindu-se la...

Preluat de la EVZ