HOROSCOP Definiția jurnalistului este dată de ONU în sensul că este persoana care scrie la un jurnal, revistă, print sau electronic, inclusiv tehnici vizuale, definite ca atare și înregistrate legal, un anumit număr minim de articole/apariții cuprinzând un anumit număr minim de cuvinte.

HOROSCOP Pe 24 august s-au născut Jorge Luis Borges, Jean-Michel Jarre, Regele Ferdinand, B. Elvin, Florin Gheorghiţă.

În calendarul creştin ortodox este Aducerea moştelor Sf. Bartolomeu şi Sf. Tit.

Nimic în „Kalendar”, strămoşii noştri erau mai cumpătaţi în obiceiuri şi mai exigenţi cu sărbătorile.

HOROSCOP  Dragi lupi, padawni și hobbiți, iată o informație din curierul de la Bruxelles:

Institutul Constructiv din Danemarca organizează o conferință mondială referitoare la jurnalismul constructiv și va reuni reporteri, redactori, directori din media, oameni de știință și politicieni la Universitatea Aarhus, în perioada 26-27 octombrie 2017. Participanții vor discuta despre rolul mediei și al jurnaliștilor în democrațiile moderne și vor afla ultimele date culese prin cercetări universitare. Se vor împărtăși cele mai bune practici din jurnalismul constructiv, impactul mediei asupra minții umane, a societății și a comportamentului în masă. Deschiderea va fi făcută de directorul general de la ONU Michael Moeller. Vor  mai vorbi  Steven Pinker, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, Ola Rosling, directorul Fundației Gapminder, Roland Schatz, CEO al MediaTenor, Nils Hanson, șeful Unității de Investigații la Televiziunea Suedeză și Mette Bock, ministrul danez al culturii. Conferința este generos găzduită de Google, EBU, Universitatea Aarhus și Orasul Aarhus.

Jurnalismul constructiv este un răspuns la creșterea tendinței de tabloidizare, senzaționalism și negativitate a mass-media de astăzi. Este o abordare care urmărește să ofere audienței o imagine corectă și contextualizată a lumii, fără a sublinia ce este rău și ce merge prost. Deși o doză sănătoasă de negativitate în presă este, fără îndoială, necesară, supraexpunerea cronică negativă constituie o tendință ascunsă a mass-mediei, care are un efect coroziv asupra societăților în care trăim. Scopul jurnalismului constructiv este de a combate trivializarea și degradarea jurnalismului prin noile  media care adesea sunt mai interesate de distragerea și crearea de controverse decât de informarea cetățenilor. Jurnalismul constructiv are un ton calm, fiind mai puțin concentrat pe scandaluri, conflicte și indignare. El raportează  aspectele importante ale societății, le stabilește într-o imagine mai largă și în contextul lor relevant.Jurnalismul constructiv ocupă în mod serios funcția democratică a jurnalismului, bazându-se pe ideea că jurnalismul este un mecanism de feedback care ajută societatea să se auto-corecteze.

https://constructiveinstitute.org/Constructive-journalism/About-Constructive-Journalism

Deci, eu practicam jurnalismul constructiv și nu știam! Ca și burghezul lui Moliere care a realizat brusc că toată viața vorbise în proză.

HOROSCOP  Dragi lupi, padawani și hobbiți în lume există o preocupare din ce în ce mai accentuată pentru definirea actuală calității de jurnalist și stabilirea unor limite și concepte. Pare evident că dacă ai un blogg și scrii acolo vesel și fără grijă, chiar dacă ai un milion de accesări, NU ești jurnalist.

Definiția jurnalistului este dată de ONU în sensul că este persoana care scrie la un jurnal, ziar, revistă, print sau electronică, inclusiv tehnicile vizuale, definite ca atare și înregistrate legal, un anumit număr de articole/apariții cuprinzând un anumit număr de cuvinte.

HOROSCOP   Reporterii fără frontiere spun că în ultimii zece ani, pe tot globul, au fost uciși, exercitându-și meseria, 658 de jurnaliști. Ei mai au o categorie cetățenii jurnaliști în care includ și pe bloggeri. Contorul de pe situl lor arăta că în anul 2017 au fost uciși până acum 19 jurnaliști, 4 cetățeni jurnaliști și 8 colaboratori. Nu mai menționez numărul jurnaliștilor încarcerați, sunt sute, în special în Turcia.

Ceea ce este interesant este ceea ce spune Rupert Murdoch, marele magnat al presei (Fox News): ”Ca să-și facă meseria, adesea, jurnalistul este expus la riscuri fixice și psihice imense. Și nu mă refer numai la corespondenții de război, ci la cei care caută informațiile în societate, chiar în medii infracționale, sau ilegale!”

Este cazul unei reformulări a statutului jurnalistului, în conformitate cu realitățile cotidiene.

HOROSCOP Să ne imaginăm un caz. Un jurnalist de investigație miroase o afacere ilegală, să zicem de corupție. Se dă pe lângă unul și altul, spune că îl cunoște pe X și pe Y, duce el vorba, doar o afla substratul afacerii. Până la urmă află și se pregătește să scrie un articol, sau un șantaj, după caracter și exemplul lui Pamfil Șeicaru, dar nu are toate datele, mai așteaptă. Brusc, conspiratorii sunt arestați, un denunț sau serviciile. Jurnalistul este băgat în aceiași oală cu infractorii, grup infracțional organizat. S-a băgat în troacă, așa că l-au mâncat porcii!

Nu, spune Rupert Murdoch, jurnalistul era în exercitarea profesiunii sale, obținea informații. De unde vreți să ia informațiile, de pe net?

Nu, nimeni nu propune imunitatea jurnaliștilor. Nu sunt aleșii poporului și nici nu sunt niște sfinți. Dar procurorii și magistrații trebuie să dea dovadă de clemență în cazul în care nu există dovezi clare că respectivul jurnalist a obținut foloase bănești, sau de altă natură, ilegale, prin exercitarea muncii, profesiei de jurnalist, spune Rupert Murdoch, care de la înălțimea experienței celor 86 de ani și a celor 13 miliarde de dolari știe ce vorbește.

HOROSCOP  Am realizat cu surprindere că Reporterii fără frontiere urmăresc cu atenție ceea ce se petrece la UZPR, la linșarea lui Doru Dinu Glăvan de către ofițerii serviciilor secrete. Se pare că această chestiune se află pe agenda președintelui Emmanuel Macron în discuțiile cu președintele Klaus Iohannis. Trebuie să aibă ceva nasol la mână, ca apoi să ne vândă avioane, nu?

HOROSCOP  Mă pregăteam să închei când m-a chemat Jean-Pierre, prietenul din Franța, pensionat de la ”Le Figaro”, rentier liniștit, pasionat de politică. Mi-a incriminat un articol din jurnalul parizian despre papă. Apoi mi-a dat sursa, scrisoare papei de ziua internațională a emigranților vezi http://w2.vatican.va/content/francesco/it/messages/migration/documents/papa-francesco_20170815_world-migrants-day-2018.html

Este în italiană, dar găsiți acolo mai toate limbile de circulație. Româna, nu, după părerea unor sociologi este o limbă pe cale de dispariție, de acum într-o sută de ani. Apoi Jean-Pierre mi-a explicat tonul și conținutul scrisorii pontificale. Am rămas cu gura căscată și eu am auzit și văzut multe!

O să vă explic și domniilor voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți, dar hai să luăm o pauză, mâine avem timp, doar este o altă zi!

                                                            ⃰    ⃰    ⃰

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP Definiția jurnalistului este dată de ONU în sensul că este persoana care scrie la un jurnal, revistă, print sau electronic, inclusiv tehnici vizuale, definite ca atare și înregistrate legal, un anumit număr minim de articole/apariții cuprinzând un anumit număr minim de cuvinte. HOROSCOP Pe 24 august s-au născut Jorge...

Preluat de la EVZ