DECLARAȚIE. 'Retragerea trupelor ruse va duce la invadarea Transnistriei de către militarii Republicii Moldova'

Retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria va declanșa o incursiune din partea Republicii Moldova, a declarat azi liderul regimului prorus de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, relatează site-ul agenției Sputnik.

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declarația înaintată de deputații din Partidul Democrat în privința retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean.

Forțele de menținere a păcii, în primul rând cele ruse, garantează pacea pe teritoriul nostru. Fără misiunile de menținere a păcii va exista război. Curtea Constituțională a Republicii Moldova consideră că acest teritoriu este ocupat, ceea ce înseamnă că poate fi folosită forța … Cei care doresc înlăturarea pacificatorilor vor un război“, a spus Krasnoselski.

Miercuri, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizația Națiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a replicat că este “o acțiune neprietenoasă” care reflecta diviziunile existente între președinte și restul puterii executive de la Chișinău.

Anterior, Curtea Constituțională de la Chișinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia “dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională“.

În decizia Curții Constituționale se mai arată că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate.

Trupele ruse au făcut parte din cadrul unei forțe multinaționale de menținere a păcii în Transnistria din 1992. Regiunea și-a declarat independența față de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/declaratie-retragerea-trupelor-ruse-va-duce-la-invadarea-transnistriei-de-catre-militarii-republicii-moldova-41503.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/declaratie-retragerea-trupelor-ruse-va-duce-la-invadarea-transnistriei-de-catre-militarii-republicii-moldova-41503-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
Retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria va declanșa o incursiune din partea Republicii Moldova, a declarat azi liderul regimului prorus de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, relatează site-ul agenției Sputnik. La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declarația înaintată de deputații din Partidul Democrat în privința retragerea trupelor ruse...

Preluat de la romania ntv