100 de ani au trecut de când Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, a fost răpusă pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial.

Deşi toată lumea o cunoaşte după numele „Ecaterina Teodoroiu”, adevăratul nume al eroinei a fost Cătălina Toderoiu. Ea s-a născut în anul 1894, într-o familie săracă, cu opt copii. Deşi nu era un lucru obişnuit ca femeile să participe ca soldaţi activi la război, în urma insistenţelor sale, Ecaterina a fost primită de comandanţi să lupte alături de ostaşi.

În anul 1916, în timpul bătăliei de la Jiu, femeia afost luată prizonieră, alături de comandantul plutonului ei. A reuşit să evadeze, împuşcând cu un revolver ascuns santinela care îi păzea, dar a fost rănită la un picior. Revenind pe câmpul de luptă, Ecaterina a fost rănită iar şi a ajuns la spital. Aici a întâlnit-o pe Regina Maria, care i-a recompensat actele de curaj cu gradul de sublocotenent.

Cam din aceeași perioadă datează și fotografia propusă astăzi de Evenimentul zilei, instantaneu în care Ecaterina apare îmbrăcată cochet, la bluzonul și fusta închise la culoare asortând o eșarfă elegantă, dar și o sabie de ofițer. A abandonat însă rapid „cariera” de fotomodel, revenind alături de bărbați în tranșee.

Care au fost ultimele ei cuvinte

În nenumărate rânduri, soldaţii au încercat să o convingă pe femeie să rămână în spatele frontului. N-a fost chip: „Nu mă lăsaţi să lupt, mă împuşc!”, le-a transmis neînduplecata Ecaterina.

De remarcat că, înainte de bătălia în care şi-a pierdut viaţa, comandanţii Ecaterinei Teodoroiu au încercat din nou, într-un ultim efort, să o convingă să nu intre în luptă, însă răspunsul său a rămas în istorie: „Merg să lupt alături de soldații mei contra dușmanilor României. Vreau să contribui și eu la întregirea neamului”.

Ecaterina Teodoroiu a murit eroic în bătălia de la Varniţa şi Muncelu, unde, și datorită ei, românii au reuşit să oprească ofensiva armatei germano-austroungare. În seara de 22 august a anului 1917, sublocotenentul se afla în tranşee cu plutonul său şi a văzut de la depărtare atacul inamic. După ce a strigat către propriii soldaţi să deschidă focul, Ecaterina s-a avântat în luptă, unde a fost răpusă de două gloanţe.

În ultimele clipe de viaţă, eroina nu a încetat să-și încurajeze soldaţii: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
100 de ani au trecut de când Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, a fost răpusă pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial. Deşi toată lumea o cunoaşte după numele „Ecaterina Teodoroiu”, adevăratul nume al eroinei a fost Cătălina Toderoiu. Ea s-a născut în anul 1894, într-o familie săracă,...

Preluat de la EVZ