Ultima parte a interviului cu Generalul Iulian Vlad, publicat în ultimele două numere ale revistei “Periscop”, revista Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe, conține o nuanță extrem de importantă.

Este vorba despre modul în care era informat Nicolae Ceaușescu înainte de 1989 despre situația din România. Autorii interviului, gen (r) Petru Neghiu și col (r) Alexandru Omeag, îi pun această întrebare fostului lor șef, încercând să se lămurească și ei, odată cu cititorii. Iar generalul Iulian Vlad, ultimul șef al Securității, răspunde scurt, dar tranșant. Limpezește astfel o problemă care părea neclară, responsabilitatea lui Nicolae Ceaușescu pentru viața mizerabilă pe care au dus-o milioane de români înainte de Revoluție. Așa cum am mai spus, Evenimentul Zilei a decis publicarea acestui interviu cu valoare istorică, în ciuda controverselor care roiesc în jurul oricărui subiect legat de fosta Securitate. Fostele cadre ale Securității au o responsabilitate importantă pentru evoluția României, înainte și după 1989, dar mărturia cu valoare istorică a Generalului Iulian Vlad trebuie citită până la capăt. Ceea ce vă invit să o faceți.

– Periscop: În vara anului 1989, o anumită unitate operativă din Centrul de Informații Externe a obținut și transmis „mai sus” informații că la Budapesta anumite forțe străine pregătesc, împreună cu Asociația „România Liberă”, o răsturnare, o lovitură de stat, că viitorul guvern se va numi Frontul Salvării Naționale… s-au adus în țară inclusiv afișe cu un apel al Frontului Salvării Naționale. Deci, cu 4-5 luni înainte de evenimentele din Decembrie ’89… Presupunem că aceste informații au ajuns la dumneavoastră și, implicit, la Nicolae Ceaușescu.

– Gen Iulian Vlad: Mă provocați într-o chestiune care mă doare cumplit. Premergător evenimentelor din Decembrie ’89, sau în toiul acelor tulburări, am avut cunoștință despre unele lucruri, despre unele informații importante, așa cum ați spus și voi. Întâmplător sau nu, asta n-a venit (???). Dar au fost altele, obținute pe diverse linii de muncă, foarte importante și care ne-au ajutat. Mereu mi-am pus întrebarea dacă cineva, pe undeva, manipulează, nu în sensul de a da informațiile astea pe mâna nu știu cărui dușman al țării, dar de ce nu le pune pe masă? Este adevărat că orice informație venită presupunea o muncă ulterioară împovărătoare de verificare… Mi-am pus și eu întrebarea: oare cel care a făcut să nu ajungă informația la mine s-a temut că-și rupe oasele mai apoi? Putem să luăm în considerare și varianta că informația s-a oprit la nivelul șefului Direcției și să nu fi mers mai departe. Deși el, ca șef al unității, avea posibilități și resurse operative mai mari decât le-aveam eu. Și eu aveam, dar nu puteam verifica în profunzime… eu aveam tot muntele care era DSS și nu puteam aborda detaliile… Au fost în niște compartimente niște oameni pe care nu știu cine i-a ținut acolo. Apropo de ofițerul care s-a dus la primărie…parcă un șef de colectiv sau de compartiment nu mai știu pe unde, dar și alții care nu erau chiar de mâna a 14-a. Asta a fost.

– Periscop: Vi s-a sugerat vreodată ceva de genul „să nu deranjăm”, sau „cum să-i trimitem Tovarășului o asemenea informație?”

– Gen Iulian Vlad: Chestiunea cu de ce să-i dăm Tovarășului, de ce să-l supărăm pe Tovarășu’ mi-a repugnat întotdeauna… Eu am spus-o, cu toată claritatea, că sunt dator să prezint informația. Că se supă- ră cineva, că se necăjește altcineva este o altă problemă. Dar eu nu puteam să- mi asum o răspundere atât de gravă – să fie obținută o informație și să nu ajungă acolo unde trebuie.

– Periscop: Au fost și cazuri în care informația a plecat de la dumneavoastră și a fost oprită la Cabinetul 2, înainte de a-i fi prezentată lui Nicolae Ceaușescu?

– Gen Iulian Vlad: S-a întâmplat ceva care a fost crucial în activitatea mea. Trecuseră doar câteva zile de când fusesem numit șef al Departamentului Securității Statului. Între timp, primisem niște informații extrem de sensibile, le analizasem și lucram la o notă cu care să mă duc la Președinte. Întotdeauna și, cu atât mai mult atunci când informațiile erau deosebite și prin urgența lor mă obligau să le prezint verbal, eu făceam totuși și o notă. Adesea se întâmpla să-mi spună: ”Lasă-mi și materialul !” Și era foarte riguros în privința aceasta. Toate materialele de la noi le prelua personal, iar plicurile cu buletinele informative le închidea și sigila singur, după ce făcea semnul „V” că a luat la cunoștință.

La un moment dat, sună telefonul: „Ce faci Vlad?” – se aude o voce mieroasă. Era Elena Ceaușescu. „Lucrez la o notă pentru Tovarășul Președinte”. „E ceva deosebit?” „Da, este ceva deosebit”. „Măi, Vlad, aveți grijă să nu-l necăjiți pe Tovarășu! Are atâtea probleme, iar cu sănătatea nu e prea bine”! Zic: „Informația la care lucrez trebuie să ajungă neapărat la Tovarășul Președinte”. „Și când e gata?” „Cred că în cel mult o oră, aș putea să ajung la Comitetul Central.” „Să treci și pe la mine”.Am ajuns la Cabinetul 2…Cum am intrat, mi-a cerut materialul. „Stai tu aicea, la mine, că mă duc eu să-l duc”.

Mi-am dat seama că am făcut o gafă cât mine de mare. N-au trecut mai mult de 10-15 minute și șeful de cabinet al Președintelui a venit să mă anunțe că Tovarășul a ordonat să mă prezint imediat la dânsul. Am intrat, am luat poziția de drepți și am salutat regulamentar. Elena Ceaușescu era proțăpită la una din ferestrele care dădeau spre Palatul Republicii, iar el se plimba prin birou ca un leu în cușcă. Nici nu s-a uitat la mine. La un moment dat se oprește brusc în fața mea: „Ascultă, Vlad! Cine e șeful tău”? „Dumneavoastră, Tovarășe Președinte”. „Păi dacă eu sunt șeful tău, de ce nu vii să-mi raportezi personal? Cum îndrăznești să încalci regulamentul?” Și ea, ca o stană de piatră, nu se mișca de la fereastră.„Îți pun în vedere că, dacă o singură dată se mai întâmplă un lucru precum cel de astăzi, cu mine nu mai lucrezi!”. 

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/ceausescu-nicolae.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/ceausescu-nicolae-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Ultima parte a interviului cu Generalul Iulian Vlad, publicat în ultimele două numere ale revistei “Periscop”, revista Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul de Informații Externe, conține o nuanță extrem de importantă. Este vorba despre modul în care era informat Nicolae Ceaușescu înainte de 1989 despre...

Preluat de la EVZ