Recent a făcut furori un scandal care a implicat firma germană Siemens, în legătură cu exportul unor turbine pentru producere de energie electrică către Rusia, după ce aceste turbine au fost livrate în Crimeea, aflată sub embargou al UE.

Violarea acordurilor comerciale, a contractului și a embargoului privind 4 turbine Siemens amplasate de Rusia în Crimeea a fost întâmpinat cu reacții dure și clare de către compania germană, care a insistat că e pe cale să-și revizuiască toate contractele cu Rusia din acest motiv.

Crimeea este o peninsulă în care toată aprovizionarea cu energie provenea din nord, de pe teritoriul rămas sub controlul autorităților legitime ale Ucrainei, de care este conectată astăzi. Curent electric, gaz, dar și banalele alimente provin, în general, de pe continent, și după anexarea sa în 2014, aprovizionarea Crimeii cu diferite produse a fost sistată de nenumărate ori, iar o formulă alternativă de aprovizionare peste strâmtoarea Kerci e greu de realizat. Dealtfel, nici podul proiectat de către Moscova peste strâmtoare nu a fost încă realizat, deși navele militare au blocat de nenumărate ori, pe anumite perioade de timp, orice traversare a strâmtorii de către nave aflate sub alte pavilioane decât cel rus, cu costuri majore în izolarea portului ucrainean Mariupol de la Marea de Azov și blocarea rutelor comerciale din această parte a Mării Negre.

Pentru a compensa această lipsă a alimentării, Rusia a cumpărat turbinele de la Siemens și le-a livrat în Crimeea. Siemens a declarat că turbinele au fost livrate mai departe de Rusia recunoscută oficial fără cunoștiința sa și fără acordul său, ba mai mult, împotriva dorințelor companiei germane. Incidentul a dus la adoptarea unor sancțiuni adiționale împotriva Moscovei, la nivel european. Dealtfel, încă persistă problema modului în care turbinele vor fi instalate în peninsula anexată de Rusia, odată ce componenta tehnică germană de la Siemens nu poate încălca embargoul și să participe la această operațiune, care va fi preluată, cel mai probabil, de către o companie fantomă sau intermediar unde lucrează tehnicieni Siemens.

Lucrul cel mai șocant este faptul că, în ciuda acestui scandal de ultimă oră, compania de căi ferate de stat din Rusia a anunțat că va achiziționa mai departe trenuri de la Siemens și că ultimele evoluții nu au blocat relațiile comerciale cu gigantul german. Aleksandr Misharin, prim-vicepreședinte al Căilor Ferate Ruse, a făcut afirmația săptămâna trecută la Dvoriki, regiunea Vladimir, la 16 august, declarație preluată triumfal de întreaga presă rusă. Este vorba despre achiziția trenurilor de mare viteză Sapsan produse de către Siemens.

Dealtfel, compania feroviară națională rusă cumpără de mai mulți ani trenuri electrice de la Siemens, afacerea în curs derulându-se printr-o firmă intermediară înregistrată de gigantul german și Sinara Grup, firma oligarhului rus Dmitry Pumpyansky. Compania livrează trenuri Lastochka, din care contracul încă în vigoare presupune livrarea a nu mai puțin de 13 trenuri în acest an.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Recent a făcut furori un scandal care a implicat firma germană Siemens, în legătură cu exportul unor turbine pentru producere de energie electrică către Rusia, după ce aceste turbine au fost livrate în Crimeea, aflată sub embargou al UE. Violarea acordurilor comerciale, a contractului și a embargoului privind 4 turbine...

Preluat de la EVZ