Cu ocazia organizării la Timișoara a celei de-a doua ediții a Bienalei de artă Art Encounters și în contextul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală a Europei 2021, Fundația Art Encounters lansează un curs intensiv dedicat scrierii de artă și mecanismelor artei contemporane.

Cursul va dura patru zile (în perioada 29 septembrie – 2 octombrie, incluzând și o vizită la Arad) și va fi coordonat de Daria Ghiu. Potrivit organizatorilor, demersul își propune să analizeze modele de scriere de artă, alături de formularea unor sfaturi utile, și să explice modul în care funcționează scena de artă contemporană internațională și locală, pornind de la cea de-a doua ediție a Bienalei de artă contemporană Art Encounters, ce poartă titlul Viața – mod de întrebuințare și care va avea loc la Timișoara între 30 septembrie și 5 noiembrie. Concret, cele patru zile de cursuri vor aborda subiecte precum: Cum scrii despre artă? Critica de artă și jurnalismul de artă – „Bienalizarea” lumii artistice. Ce este o Bienală de artă? – Moduri de lucru cu arta. Ce este un curator? – Valoarea artei. Ce este piața de artă?, împreună cu o parte dintre protagoniștii scenei de artă contemporană din România – istorici și critici de artă, muzeografi, curatori, galeriști și artiști. De asemenea, cursanții vor avea ocazia să participe, de asemenea, la deschiderea oficială Art Encounters și la turul ghidat al curatorilor acestei ediții, Ami Barak și Diana Marincu.

”Arta contemporană are nevoie de un ochi educat, dar și de o privire proaspătă, curioasă, atentă, fără stereotipuri, fără chei de lectură simpliste. În absența unui jurnalism de artă dedicat, scena de artă devine un mediu izolat, desprins de lumea reală, și riscă să vorbească o limbă doar a ei, de neînțeles pentru restul lumii. Jurnalismul de artă înseamnă să faci arta accesibilă și să deschizi „lumile” artiștilor pentru public”, transmit organizatorii.

Cursul se adresează jurnaliștilor culturali care au sub 40 de ani și recomandabil minimum 2 ani de experiență în journalism. Este gratuit, cheltuielile de transport, cazarea și 2 mese pe zi fiind asigurate de organizatori. Cei interesați pot trimite aplicațiile prin e-mail la adresa [email protected], până joi, 31 august, ora 17.00. Acestea trebuie să conțină: un CV actualizat; o scrisoare de intenție (maximum 2000 de semne cu spații, format pdf) despre dorința de a participa la acest curs și interesele personale pentru fenomenul artei contemporane; un articol deja publicat despre un subiect cultural (ideal, dar nu obligatoriu, artă, în format pdf). Rezultatele vor fi anunțate luni, 4 septembrie.

rootstireaActualitate/EsentialInformatii utile
Cu ocazia organizării la Timișoara a celei de-a doua ediții a Bienalei de artă Art Encounters și în contextul câștigării de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală a Europei 2021, Fundația Art Encounters lansează un curs intensiv dedicat scrierii de artă și mecanismelor artei contemporane. Cursul va dura patru...

Preluat de la EVZ