HOROSCOP “Evenimentul Zilei” din ziua de 23 august 1944 a fost anunţul făcut de Rege la postul de radio naţional (mesaj înregistrat difuzat la ora 22) în care spunea că România iese din război de partea Axei şi se alătură Aliaţilor. Surpriză pentru unii, confirmarea intrigilor pentru alţii.

HOROSCOP  Pe 23 august s-au născut Gene Kelly, Harry F. Guggenheim, Rita Pavone, Andrei Pleşu, Ion Biţan, Mircea Iorgulescu, Paul Everac.

În calendarul creștin-ortodox, pe 23 august sunt Sf. Lup şi Irineu.

HOROSCOP  Tradiţional, în ”Kalendar”, Martirul Lupu. Se ţine cu stricteţe pentru a nu supăra pe strămoşul lup. Pamfile, 1997, p. 224. „Numele martirului Lupu a fost asociat firesc animalului de pradă”. Antoaneta Olteanu, Calendarele poporului român, pagina 377.

Julius Lips, (Obârşia Lucrurilor) marele savant german, spune că omul primitiv, primitiv tehnologic, dar la fel de capabil emoţional ca şi oamul de astăzi, admira Natura, puterea furtunii şi a trăsnetului, energia fiarelor, ordinea cosmosului şi misterul stelelor.

Dar ceva l-a atras şi la mirat pe omul din paleolitic: lupul. Organizarea lupilor, haita, care respectă întotdeauna o ordine strictă şi avantajoasă, cu lupul alfa în frunte, urmare unor „alegeri”, sistemul eficient de vânătoare colectivă. Un model social pe care omul l-a imitat imediat, mai ales în organizarea vânătorii, apoi şi în trib. Iar astăzi, în partidele politice!

De aici până la „totemul lup”, „strămoşul lup” şi „fratele lup” nu a mai fost decât un pas. Lupa Capitolina, simbolul Romei, lupoaica care a salvat pe Remus şi Romulus.  Steagurile dacice, care erau o carte de vizită: „atenţie, noi suntem lupii!”.

Într-o ţară unde sunt nu mai puţin de 42, unii spun 54, câte săptămâni sunt într-un an de zile, de sărbători anuale legate de lupi, unii dintre noi, străini de români, alții cu gândire viciată, poate musulmană, îşi bat joc şi vor să omoare cu cruzime „replicile”, substituţii de lupi, căţeii noştri cei de toate zilele, cel mai bun prieten al omului. Accidente cu căței, se întâmplă, sunt accidente, întâmplări nefericite, nu este o regulă. Accidente se întâmplă zilnic, în fiecare zi câțiva oameni sunt striviți de mașini, numai în România. ”Eutanasiează” cineva mașinile?

HOROSCOP  “Evenimentul Zilei” din ziua de 23 august 1944 a fost anunţul făcut de Rege la postul de radio naţional (mesaj înregistrat difuzat la ora 22) în care spunea că România iese din război de partea Axei şi se alătură Aliaţilor. Surpriză pentru unii, confirmarea intrigilor pentru alţii.

HOROSCOP  În dimineaţa zilei de 23 august 1944 tanchiştii americani ai lui Patton și o brigadă de canadieni au aşteptat patru ore la marginea Parisului ca brigada de tancuri a lui Leclerc să-şi facă apariţia, după cum avea ordin direct. Până la urmă Sherman-urile francezilor au apărut, dar era evident că trecuseră prin multe lupte la chermezele de eliberare, organizate în orăşelele de pe drum. Foarte normal! Până la urmă escortaţi atent de americani, francezii eliberează Parisul! Oh, la, la!

HOROSCOP  Eliberarea Parisului a prilejuit și un duel celebru dintre un tanc ”Sherman Firefly” canadian și un tanc german ”Panther II”. Fiecare vehicul de asalt blindat se găsea la un capăt al Champs-Elysee. Germanul în fața Obeliscului de la Luxor, în Place de la Concorde, canadianul manevra încet în fața Arcului de Triumf. Cele două blindate erau oarecum echivalente ca blindaj și putere de foc. Dar niciunul dintre comandanți nu a îndrăznit să comande deschiderea focului de frică să nu distrugă monumentele celebre și să intre în istorie ca un jeg iconoclast. Pe atunci oamenii mai aveau rușine. Francezii urmăreau cu îngrijorare de pe străzile laterale și din spatele draperiilor ferestrelor închise cum canadianul s-a adăpostit sub Arcul de Triumf iar germanul era aproape lipit de Obelisc. Trece un minut, două, zece, un sfert de oră, nimeni nu trage, nimeni nu mișcă. Plin de sudoare comandantul tancului canadian îi cere mecanicului ghidul Parisului, un Guide Bleu. Acolo află că între Arcul de Triumf și Obeliscul de la Luxor sunt exact 1.890 de metri. Spune tunarului să încarce tunul de calibrul 76,2 cu un proiectil percutant, fără focos, ochește cu multă grijă… și trage! La bubuitură, se spune că toți francezii și-au acoperit ochii cu mâinile. Dar proiectilul șuieră și… se înfige în blindajul gros de 10 centimetri al tancului german, ca o scobitoare într-o măslină, avea să spună un martor ocular. Militarii germani erau veterani care au înțeles imediat avertismentul, așa că au ieșit din tanc cu mâinile în sus strigând ”Hitler kaput!” ceea ce nu era departe de adevăr. Francezii au năvălit ca să le strângă mâna și să îi bată pe spate pe nemți. A venit și tancul canadian care, canadienii au suferit același tratament prietenos. O fotografie de epocă îi arată pe canadieni, germani și pe francezii maquisarzi stând pe bordură pe Champs-Elysee și mâncând cârnați și pâine cazonă, ca la un pic-nic. Nemților li s-au adus haine civile și canadienii i-au făcut scăpați în peisaj. Probabil că au ajuns în Argentina, în Kleine Deutshland, evitând prizonieratul și lagărul.

O poveste frumoasă, nu știu cât de adevărată, dar care spune că, dacă, în orice împrejurare, chiar în război, rămâi om și respecți valorile morale și istorice, ai numai de câștigat.  

Vârsta și experiența îmi spun că ieșire României din război și cucerirea Parisului de americani, în aceiași zi, nu pot să fie evenimente separate, a existat o legătură, cineva le-a dirijat.

Vedeţi, în vara anului 1944 nu se mai punea problema cine va câştiga războiul în Europa, ci cine vor ajunge primii la Berlin, occidentalii, sau sovieticii! 

Americanii comiseseră încă o greşeală istorică, dintre multele lor greșeli, după părerea lui Robert McNamara. Considerându-i pe sovietici mai rudimentari decât erau, au pompat prea multă tehnică de luptă, combustibil și materiale către URSS. Doar 7,8% din cele trimise din SUA şi Canada au fost distruse de germani. Celebrele submarine U-Boot nu au fost deloc eficiente, doar subiecte pentru filme de război! Bun, a fost și o afacere bună, sovieticii plăteau în aur, iar Unchiul Sam nu rezistă la așa ceva!

HOROSCOP  Ruşii au avut ingineri excelenţi. Cum venea “ceva bun” din State, întâi îl demontau bucăţică cu bucăţică, perfecţionau cât puteau şi apoi trimeteau planurile spre execuţie la uzinele lor de dincolo de Urali, mult înafara zonei de acţiune a bombardierelor germane. Dar tancul T-34, avionul de vânătoare La-5, IAK-urile și Katiușele au fost creația sovieticilor, ce este al lor, este!

Aşa că Armata Roşie dispunea în vara anului 1944 de o tehnică superioară de luptă şi avea avantajul numeric. Mitul cu superioritatea tehnică germană a fost doar propagandă.

Ce să facă Regele şi clasa politică de atunci, care evident nu era cu nimic mai bună decât acum?

Alternativa era transformarea României în teatru de război, până când occidentalii ar fi binevoit să ajungă la Berlin. Câţi români ar fi pierit? Un milion, două, trei, zece? Câte oraşe ar fi fost distruse complet? Zece, o sută, trei sute? Dacă americanii s-ar fi apucat să “experimenteze” bomba atomică în Carpaţi? Doar aşa, să vadă cum funcţioneză, pentru că cei care au fabricat-o au făcut-o pentru Europa, nu pentru Japonia!

HOROSCOP  Cu datele pe care le aveau atunci, la 23 august 1944,  Regele şi şefii politici au făcut ceea ce au făcut. Bine, rău? Nu aveau de unde să ştie de celebrul şerveţel de hârtie cu 90% influenţă rusească, 10% occidentală. Şi chiar dacă ştiau ce puteau să facă? Soarta Aurei şi a Argentinei!

În piesa de teatru scrisă de occidentali, românii trebuiau să se sacrifice, Regele și Mareșalul, ținându-i pe sovietici blocați în trecătorile Carpaților, poate și șase luni de zile. Ceea ce nu luaseră în calcul strategii din Vest a fost că lovitura principală a sovieticilor a fost în Nord, unde nu erau bariere naturale decât câteva fluvii și mlaștinile poloneze. Așa că degeaba i-au reproșat Regelui tot felul de prostii și nu l-au ajutat după 1947. Și mai sunt nefericiți care o fac și în ziua de astăzi. Să-i fi văzut pe ei, ei ce brânză ar fi făcut? De fapt, ce brânză au făcut acum, când au avut ocazia? 

Vă întreb, astăzi ştim o mulţime de lucruri datorită presei, despre cum suntem furaţi ca naţie, cum suntem colonizaţi, cum suntem şterşi din istorie, cum se golește țara de oameni, cum ne invadează musulmanii – face cineva ceva? Haide, să lăsăm… că mă enervez şi nu-mi dă voie medicul meu să mai iau Tylenol!

HOROSCOP  Amintirile mele despre 23 August se leagă de defilări. Am defilat, în costum de pionier și bascheți albi, dați cu cretă, cam cât a trăit Gheorghe Gheorghiu-Dej. Poate unde era prieten cu tataie Pascale, proprietarul și negustorul din Obor. V-am povestit și altă dată despre această prietenie, dintre un mare comunist și un mic burghez din Obor, asociat cu Malaxa și Predoleanu. De fapt am defilat cât timp am fost copil, până am deschis ochii. Știți bancul, nu? Bulă vine la școală și declară tovarășei învățătoare: ”Tovarășa, pisica mea a fătat șase pisoi și toți sunt comuniști!” ”Bravo, Bulă!” a spus învățătoarea, cu jumătate de gură. Peste un timp învățătoarea își aduce aminte de pisoi și îl întreabă pe Bulă ce mai fac micuții blănoși. ”Foarte bine, doamnă, doi sunt comuniști!” Învățătoarea mirată dar și îngrijorată, întreabă ce s-a întâplat cu ceilalți patru pisoi. Bulă răspune: ”O duc foarte bine, dar au făcut ochi!”

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
HOROSCOP 'Evenimentul Zilei' din ziua de 23 august 1944 a fost anunţul făcut de Rege la postul de radio naţional (mesaj înregistrat difuzat la ora 22) în care spunea că România iese din război de partea Axei şi se alătură Aliaţilor. Surpriză pentru unii, confirmarea intrigilor pentru alţii. HOROSCOP  Pe...

Preluat de la EVZ