În octombrie 2001, președintele SUA, George W Bush, a lansat Operațiunea antiteroristă Enduring Freedom, în Afganistan. După 16 ani situația din regiunea asiatică rămâne critică, într-un război care pare fără sfârșit.

În decembrie 2014, președintele Barack Obama anunța încheierea Operațiunii Enduring Freedon. În 2015, secretarul Apărării, Chuck Hagel, declara că misiunea americanilor din Afganistan se va concentra pe pregătire, consiliere și asistență pentru forțele afgane, în Operațiunea Freedom’s Sentinel.

Președintele Donald Trump a anunțat, luni, 21 august 2017, creșeterea numărului militarilor americani din Afganistan cu câ- teva mii de oameni, pe lângă cei 8.400, care se mai află în această țară, luptând contra talibanilor și a Statului Islamic.

Cifrele eșecului

Presa americană a prezentat, în acest context, câteva date din spatele celui mai îndelungat conflict militar din istoria SUA.

Anul 2011 a fost cel în care s-au înregistrat cele mai multe trupe americane în Afganistan: 100.000 de oameni. În prezent, din cei 8.400 de militari americani, circa 2.000 luptă cu Al Qaida și ISIS, conform Departamentului Apărării. Au murit 2.260 de militari SUA și mai mult de 20.000 au fost răniți, până acum. Eforturile financiare ale Americii sunt estimate la 700- 800 de miliarde de dolari, 110 miliarde fiind alocate pentru reconstrucție, operațiuni civile și umanitare, potrivit inspectorului general special pentru reconstrucție afgană, John Sopko. El a dezvăluit câteva dintre proiecte inutile și păguboase din ultimii 16 ani.

* 6 milioane $ pentru cașmir

Un grup de lucru din Pentagon a finanțat cumpărarea și transportul a nouă capre italiene, de rasă rară, care să se împerecheze cu cele afgane, pentru cașmir de calitate superioară. S-au construit o fermă și un laborator, doar că multe dintre capre s-au îmbolnăvit și au murit, iar proiectul s-a închis.

* 36 milioane $ – o clădire inutilă

După ce președintele Obama a ordonat creșterea numărului efectivelor în Afganistan, s-a planificat construirea unui centru de comandă de 6.000 de metri pătrați pentru pușcașii marini, care supervizau operațiunile militare din regiune. Generalul responsabil cu operațiunea a explicat că nu este necesară clădirea, dar nu a fost luat în seamă pentru că deja Congresul aprobase planul.

* 28 milioane $ – uniforme

Uniforme pentru soldații afgani, alese pe criterii estetice, nu după utilitatea tactică. Bugetul a fost criticat chiar de șeful actual al Pentagonului, Jim Mattis.

8,5 miliarde $ – eradicarea culturilor de mac

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/ivanka-agerpres.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/ivanka-agerpres-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
În octombrie 2001, președintele SUA, George W Bush, a lansat Operațiunea antiteroristă Enduring Freedom, în Afganistan. După 16 ani situația din regiunea asiatică rămâne critică, într-un război care pare fără sfârșit. În decembrie 2014, președintele Barack Obama anunța încheierea Operațiunii Enduring Freedon. În 2015, secretarul Apărării, Chuck Hagel, declara că...

Preluat de la EVZ