Bunicul Sigmund Freud era interesat de suflet și conștiință, nepotul Lucian Freud era interesat de carne și de forme. Dacă Sigmund credea că trebuie ascultat inconștientul, Lucian credea că trebuie privit atent corpul.

Lucian Freud (1922 – 2011) a fost unul dintre cei mai interesanți pictori ai vremurilor noastre, fie și pentru că era greu clasabil: pentru muzeele de artă clasică era prea modern, iar pentru muzeele de artă contemporană era prea clasic. Insuficient de clasic pentru unii și insuficient de contemporan pentru alții, Lucian Freud și-a găsit drumul său în artă nu atît prin maniera de a picta, cît prin preocuparea obsesivă pentru om. Nu a folosit niciodată cuvîntul „nud” pentru că i se părea academic, detașat, rece. Folosea cuvîntul „dezbrăcat”, pentru că i se părea cu mult mai aproape de realitate.

Oamenii au mereu haine pe ei, pe care și le dau jos pentru a poza, sînt îmbrăcați tot timpul și se dezbracă rar, așadar nu există un om nud, există un om dezbărcat. A pictat, unul după altul, sute de portrete, întrun ritual de el inventat. Nu folosea niciodată modele profesioniste și apela mereu la cunoștințe, prieteni, iubite, soții, vecini, rude – nu în ultimul rînd, se picta pe sine. Autoportretele sale sînt printre cele mai iubite lucrări din portofoliul lui impresionat. Freud era interesat de intimitate, de aceea „prelucrarea” modelelor dura mult. Oamenii care acceptau să fie pictați de el erau invitați în atelierul său, unde se bucurau de toată atenția artistului, care le gătea ceva, le punea muzică, le recita poezii, îi amuza cu glume și bîrfe.

Abia cînd modelul devenea familiar cu spațiul atelierului începea lucrul, care nu se epuiza într-un singur episod. Deși pictorul era simpatic și generos cu modelul în timpul lucrului, pe pînză era necruțător. În 2001 a divizat pur și simplu Anglia cu un portret pe care l-a făcut Reginei Elisabeta a II-a.

Freud a pictat o femeie de 70 de ani care încearcă să se țină bine, dar pe care semnele bătrîneții se văd strident – nimic regal, în afară de coroana de pe cap, nimic majestuos, nimic impostat. Mulți au considerat tabloul o jignire, o lezmajestate, o încercare teribilistă a unui bătrîn satyr. Alții au spus că e o capodoperă, că e cel mai bun portret regal din istorie. Palatul Buckingham, solicitat insistent să se pronunțe, a spus că lucrarea reprezintă „o imagine puternică, intensă” și atît. Mulți au glumit, spunînd că monarhiștii trebuie să fie mulțumiți că regina e îmbrăcată și are coroana pe cap, dat fiind faptul că e vorba despre Lucian Freud.

Totuși, paleta de expresie a lui Freud este foarte largă. Oricît de cinic, sau chiar sarcastic, poate fi el cu corpul omenesc, portretele mamei sale la bătrînțe sînt lirice și emoționante fără să șocheze în vreun fel. Freud lucra cu o extraordinară disciplină și concentrare. Picta mai multe lucrări concomitent, fructificînd întreaga paletă de lumini a zilei. Picta întotdeauna dimineața două lucrări de-odată, apoi picta după-amiaza altceva și avea mereu o altă lucrare de făcut noaptea, la lumina artificială a becului. S-a născut la Berlin în vremea republicii de la Weimar, ca fiu al celui de-al doilea fiu al doctorului Freud. A copilărit în marele oraș german și, în 1938, s-a mutat la Londra, unde întreaga familie Freud, alungată de pe continent de nebunia brună, s-a reunit sub comanda Patriarhului ei. La Londra, Lucian Freud a trăit și a creat toată viața lui.

La Londra s-a născut și s-a consumat celebra sa prietenie cu Francis Bacon (evident, nu filozoful născut în secolul al XVI-lea, ci pictorul din secolul XX). Prieteni dar și rivali, Bacon și Freud au fost considerați un fel de versiune de secol XX a legendarului cuplu de pictori prieteni-rivali ai secolului XVIII-XIX, Constable și Turner, deși este evident că viața boemă a primilor a fost cu mult mai intensă și mai mediatizată.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Bunicul Sigmund Freud era interesat de suflet și conștiință, nepotul Lucian Freud era interesat de carne și de forme. Dacă Sigmund credea că trebuie ascultat inconștientul, Lucian credea că trebuie privit atent corpul. Lucian Freud (1922 – 2011) a fost unul dintre cei mai interesanți pictori ai vremurilor noastre, fie...

Preluat de la EVZ