Semnarea „Declaraţiei comune” prin care şefa CSM, Mariana Ghena, preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea şi procurorul General Augustin Lazăr şi-au luat angajamentul ferm “de continuare şi intensificare a eforturilor de lupta impotriva corupţiei”, a atras o reacţie fermă din partea Asociaţiei Magistraţilor din România (ASM).

Prin vocea judecătoarei Andreea Ciucă, care a preluat conducerea interimară a instituţiei, ASM a transmis prin intermediul unui comunicat de presă remis luju.ro că respectiva „Declaraţie comună” prezintă „frânturi de logică” şi îi pune pe judecători în situaţii delicate pentru activitatea lor.

Pasaje din poziţia Asociaţiei Magistraţilor din România adoptată după semnarea Declaraţiei comune de către ICCJ, CSM şi PICCJ au fost publicate de către Luju.ro:


Noul “Câmp tactic” deschide CUTIA PANDOREI


„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) constata ca, in mod regretabil, se continua „traditia” surprizelor negative, pentru sistemul judiciar – si nu numai -, venite (nu stim cum se face!) in perioada vacantei judecatoresti, adica in plina vara, cand majoritatea magistratilor se afla in concediu, iar forta de reactie este scazuta. Daca in anii trecuti intram in panica, pe buna dreptate, la aflarea vestilor, mai cu seama „pe surse”, ca, in iulie-august se preconizau, in galop, ba o hotarare de Guvern despre predarea ahrivei fostei SIPA, ba masuri nelegale care sa adanceasca nejustificat inechitatile salariale – actiune apreciata de noi ca fiind de tipul „divide et impera” (dezbina si domina) –, iata ca nici in aceasta vacanta judecatoreasca nu am fost scutiti de vestile rele. Si de-ar fi fost numai vesti!


Reacţia unei membre a CSM după noua FORMULĂ DE CÂMP TACTIC: ”Justiţia nu poate face statui slujitorilor ei…”


La fel de regretabil este faptul ca despre „declaratia-angajament” semnata de doamna presedinta a Consiliului Superior al Magsitraturii, doamna presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si domnul procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in prima parte a lunii iulie 2017, am aflat acum, dupa jumatatea lunii august, adica dupa mai mult de o luna. Si nu prin comunicarea catre instante si catre asociatiile profesionale, cum se procedeaza in cazul actelor CSM, ci prin postarea pe site. De altfel, ca sa nu ne ascundem dupa degete, pentru ca subiectul este prea important pentru a ne fofila (AMR n-a facut-o nici in alte imprejurari, sub fosta ori sub actuala conducere), normal era sa fim consultati anterior, instante si asociatii profesionale, sa ne putem spune parerea desprea un asemenea potential act care „angajeaza” intregul sistem. Pentru ca exact asa a fost perceput in spatiul public, de vreme ce in dezbateri, la posturi de televiziune, s-a afirmat ca tot sistemul judiciar a facut zid in jurul procurorilor, ca a facut „parteneriat” de lupta impotriva coruptiei cu parchetul, etc.


Noul Câmp Tactic, ultima redută a Laurei Codruţa Kovesi


Iar de aceasta data nu putem sa reprosam nimanui o asemenea perceptie, cat timp la pct. 1 din act se arata ca, „prin prezenta declaratie comuna”, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, „isi exprima, in mod ferm, angajamentul sistemului judiciar roman de continuare si intensificare a eforturilor de lupta impotriva coruptiei prin toate mijloacele legale”. Cu alte cuvinte, in „declaratia-angajament” (la pct. 1, dupa cum scriam, CSM isi ia „angajamentul”), garantul independentei justitiei – catre care ochii judecatorilor au fost atintiti cu nadejde la inceputul mandatului fiindca avem nevoie de readucerea principiului independentei justitiei/judecatorului in aplicatie efectiva, in toate componentele sale – „isi” exprima angajamentul ferm al „sistemului judiciar”.


O NOUĂ FORMULĂ de „CÂMP TACTIC”. Șefele CSM, ICCJ și Procurorul General au semnat o DECLARAȚIE COMUNĂ


Pe langa contradictia in termeni, nu intelegem, din perspectiva statutului magistratilor, a desfasurarii si finalitatii actului de justitie, ce inseamna „angajamentul” de „intensificare” a „eforturilor de lupta” impotriva coruptiei, prin mijloace legale, dat fiind ca procurorii trebuie sa respecte legea, drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor in etapa efectuarii umaririi penale, iar judecatorii trebuie sa respecte legea, drepturile si libertatile fundamentale ale persoanelor, in faza de judecata, diferita de prima, nu doar cronologic, ci si prin procedura, respectiv finalitate, pentru ca judecatorul este abilitat sa analizeze materialul probator, cu impartialitate si egalitate de tratament – deci fara a-i da (doar) procurorului ce este al Cezarului. Ce „eforturi de lupta” ar trebui sa intreprindem pe baza atributiilor constitutionale si legale care ne sunt date?


„Sistemul este capabil de eliminarea fizică a unor persoane.” Ingrid Mocanu are DEZVĂLUIRI DURE. Puterea cuvântului


rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Semnarea „Declaraţiei comune” prin care şefa CSM, Mariana Ghena, preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea şi procurorul General Augustin Lazăr şi-au luat angajamentul ferm 'de continuare şi intensificare a eforturilor de lupta impotriva corupţiei”, a atras o reacţie fermă din partea Asociaţiei Magistraţilor din România (ASM). Prin vocea judecătoarei Andreea Ciucă, care...

Preluat de la EVZ