Se vehiculează pe Internet tot felul de „teorii”, pe care unii părinți ajung să le considere „adevăruri absolute” chiar dacă nu au absolut nicio bază științifică. Se spune că vaccinurile conţin mercur și aluminiu, că se fac prea multe și că organismul copiilor nu poate suporta expunerea la atâția antigeni într-un timp scurt. Toate, însă, sunt mituri, iar întreaga propagandă se bazează pe exploatarea unei dorințe firești a fiecărui părinte ca pruncul său să fie sănătos. Iar decizia de a nu vaccina copiii are exact efectul invers: îi expune pe micuți unor boli dezabilitante și, în multe prea multe cazuri, mortale. Ce sunt vaccinurile, ce conțin ele și cum funcționează, explică, în exclusivitate pentru EVZ, dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și medic primar de medicina familiei. Nu în ultimul rând, este membru al Grupul de vaccinologie al SNMF.

– EVZ: Ce sunt vaccinurile și cum funcționează ele?

– Dr. Sandra Alexiu: Vaccinurile sunt produse pe care le încadrăm la medicamente. Mare parte dintre ele sunt utilizate, de fapt, la prevenirea unor boli infecțioase foarte grave, cu consecințe nefaste, dar și la prevenția unor forme grave de cancer. Vaccinurile sunt construite pornind de la capacitatea de apărare a organismului uman în fața unui agent infecțios extern. Atunci când organismul se întâlnește cu un microb care ar putea determina o boală infecțioasă, se activează mecanismele de apărare care declanșează o reacție în lanț pentru a apăra organele și organismul ca întreg. Numim un agent care declanșează această capacitate de apărare – antigen, iar „soldații” pe care organismul îi trimite în luptă împotriva agresorilor se numesc anticorpi.

Amplifică un proces natural

– Vorbim de anticorpi specifici fiecărei boli în parte?

– Organismul nostru este alcătuit în așa fel încât creează, în cele mai multe cazuri, anticorpi specifici, adică răspunde la o agresiune unicat, cu anticorpi unicat. Mai mult, o bună parte dintre microbi declanșează anticorpi de lungă durată, care au rolul de a apă- ra organismul de acei agresori, pe toată durata vieții lor. Mecanismele de sinteză ale vaccinurilor preiau în mare acest model. În sinteza unui vaccin, drept agresor este considerat un microb, fie virus fie bacterie, o parte a acelui microb, sau chiar o copie realizată genetic a unui fragment din microb. Uneori este necesar doar un mic fragment al peretelui unui microb, care are rolul de a declanșa reacția de apărare a organismului, adică sinteza de anticorpi, fără a provoca boala în sine. Această proprietate specifică a organismului este utilizată de ingineria genetică pentru a crea vaccinuri mult mai sigure decât cele sintetizate cu ani în urmă.

Importanța rapelului

– Unele se fac de mai multe ori. De ce?

– Unele vaccinuri utilizează virusuri moarte pentru sinteză, folosind doar capacitatea acestora de a declanșa anticorpi. Se numesc vaccinuri inactivate, iar pentru acestea este deseori nevoie de efectuarea mai multor doze pentru a obține din partea organismului un răspuns imun de calitate și de lungă durată. O schemă completă conține o serie de vaccinare primară (primodoze) și cel puțin un rapel, făcut la o anumită distanță de primovaccinare. Rapelul are rolul de a reaminti periodic sistemului imun uman să reacționeze prompt la intervenția agentului microbian, atunci când se întâlnește cu el. Ca urmare, organismul uman, în contact cu agresorul, va „scoate” imediat din starea de latență anticorpii protectori. Vaccinurile inactive au numeroase avantaje, printre ele inclusiv faptul că determină reacții locale extrem de rare și reduse ca intensitate, unele fiind și complet nedureroase.

Sunt persoane care nu pot fi imunizate

– Și vaccinurile care se fac într-o singură doză?

– Alte vaccinuri utilizează virusuri vii pentru sinteză, cărora li s-a atenuat mult capacitatea de a determina boli, păstrând doar capacitatea de a determina producția de anticorpi. Se numesc vaccinuri vii, atenuate. Pentru acestea este nevoie de efectuarea unui număr redus de doze pentru a obține imunitatea de lungă durată și este nevoie ca sistemul imun al omului să fie într-o bună stare de funcționare, pentru a produce anticorpii necesari. Din acest motiv, aceste vaccinuri nu pot fi de regulă administrate unor persoane care nu au un sistem imun funcțional (de exemplu pacienți cu boli care determină imunodeficiențe grave, HIV, TBC, pacienți splenectomizați, sau aflați în tratament de imunosupresie pentru diverse patologii). Acești pacienți nu pot fi protejați de aceste boli decât prin efectul imunității de grup sau de comunitate.

„Rata de vaccinare trebuie să fi e de 95%”

„Efetul de imunitate de comunitate / de grup constă în posibilitatea de a apăra persoanele care nu se pot vaccina (fie pentru că au anumite contraindicații temporare sau definitive, fie pentru că nu au atins vârsta necesară pentru vaccinare). Pentru a obține acest efect, este necesar ca rata de acoperire vaccinală să fie de 95% din populația eligibilă. O scădere a acestui procent sub 85% constituie o cotă de avarie și poate avea drept consecință scăderea capacității de apărare a unei comunități, apariția de cazuri cu boală infecțioasă respectivă, apoi apariția de focare de boală și, în cele din urmă, a epidemiilor, dacă această situație se prelungește. De aceea, atunci când ne gândim că un copil nevaccinat nu poate afecta un copil care este vaccinat, ar trebui să fim atenți la nuanțe. De fapt, decizia de a nu vaccina o persoană îi afectează obligatoriu și pe cei din jur, care altfel nu pot fi apărați decât prin efectul acestei imunități de comunitate. (…)”

Cantacuzino nu va putea produce toate vaccinurile

– EVZ: Anti-vacciniștii cer repornirea Institutului Cantacuzino. Ar mai fi bune acum vaccinurile pe care Cantacuzino le făcea în anii ’70-’80?

– Dr. Sandra Alexiu: Fără îndoială, ar fi utilă repornirea producției de vaccinuri la nivelul Institutului. Ar degreva mult cheltuielile Programului Național de Imunizare, dar în niciun caz nu poate înlocui toate vaccinurile moderne. Dar dacă am avea din nou vaccin BCG (Bacil Calmette Guerin, împotriva a două complicații grave ale tuberculozei la sugar, meningita tuberculoasă și miliaria), vaccin tetanic pentru elevi, gravide, plăgi, ar fi fără îndoială un mare pas înainte. Însă trebuie să ne cunoaștem limitele.  

„Amploarea efectelor secundare e nesemnifi cativă”

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/sandra-alexiu.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/sandra-alexiu-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Se vehiculează pe Internet tot felul de „teorii”, pe care unii părinți ajung să le considere „adevăruri absolute” chiar dacă nu au absolut nicio bază științifică. Se spune că vaccinurile conţin mercur și aluminiu, că se fac prea multe și că organismul copiilor nu poate suporta expunerea la atâția...

Preluat de la EVZ