UPDATE ora 10.40

NATO salută noua abordare a președintelui Donald Trump față de Afganistan și de regiune și anunță că rămâne complet angajată față de Afganistan.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg,  precizează, într-un comunicat, că așteaptă să discute despre viitorul colaborării pe problema Afganistanului și cu secretarul Apărării, Mattis, dar și cu partenerii și aliații NATO.

Aliații NATO și-au exprimat deja angajamentul privind creșterea prezenței în Afganistan. În prezent, NATO are 12.000 de militari în aceastățară. În ultimele săptămâni, mai mult de 15 națiuni au promis contribuții suplimentare la Misiunea Resolute Support. „Vom pune accentul pe continuarea dezvoltării Forțelor Speciale Afgane, Forțelor Aeriene și îmbunătățirea controlului și comenzii”, precizează el.

Sute de mii de soldați din Europa, Canada și alte țări partenere au fost alături de forțele americane, după atentatele din 11 septembrie 2001, și peste 1.000 dintre ei au murit în Afganistan. Cu ajutorul Alianței, NATO are acum 350.000 de militari și polițiști, forțe de securitate profesionale, a precizat oficialul Alianței.

În 2014, a avut loc transferul de responsabilitate din partea trupelor aliate către cele afgane. „Scopul nostru este să ne asigurăm că Afganistan nu va mai deveni niciodată un paradis pentru teroriștii care ne atacă țările”.

 

Președintele american a anunțat că va menține misiunea militară din Afganistan, misiune pe care nu demult o numea ”o completă pierdere de timp”.

Trump mărturisește că își va asculta consilierii strategici și va suplimenta numărul militarilor, în al 16-lea an de la izbucnirea conflictului în zonă, relatează The Guardian.

Președintele SUA a trimis un mesaj militarilor din Virginia, de la Fort Myer. Le-a spus că pregătește o nouă strategie pentru Afganistan și Asia de Sud. Revenind la cel mai lung război din istoria Statelor Unite, Donald Trump a lansat un avertisment serios Islamabadului, acuzat că este un refugiu al talibanilor.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
UPDATE ora 10.40 NATO salută noua abordare a președintelui Donald Trump față de Afganistan și de regiune și anunță că rămâne complet angajată față de Afganistan. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg,  precizează, într-un comunicat, că așteaptă să discute despre viitorul colaborării pe problema Afganistanului și cu secretarul Apărării, Mattis, dar și...

Preluat de la EVZ