Dodon a declarat că executivul de la Chişinău nu evaluează cu aceeași măsură declarațiile făcute de politicieni din Federația Rusă și România, afirmând că, dacă în cazul unor comentarii venite din Rusia, executivul moldovean reacționează cu promptitudine, atunci când acestea vin din România, oficialii moldoveni păstrează tăcerea, a relatat luni portalul Deschide.md.

El a făcut această declarație, în care a acuzat guvernul moldovean de “duble standarde”, într-un interviu acordat luni agenției de presă oficiale ruse TASS.

Igor Dodon a profitat de ocazie pentru a ataca Partidul Democrat (de la guvernare) și partenerii externi ai acestuia, SUA și România.

“Mass-media controlate de coaliția de guvernare (moldoveană) abundă în știri despre ‘planurile militariste ale Rusiei’, despre care se spune că vrea sa acapareze sudul Ucrainei, prin declanșarea unui război pe Nistru, și să înlăture de la putere autoritățile proeuropene de la Chișinău și Kiev. Sunt ajutate în mod activ de colegii lor din România, care nu sunt interesați în rezolvarea problemei transnistrene și reunificarea țării noastre, întrucât aceasta ar pune capăt planurilor lor de anexare a Moldovei“, a declarat Dodon în interviul pentru TASS.

Referitor la reunificare, președintele moldovean s-a referit la reunirea Republicii Moldova cu Transnistria. În acest context, el a spus că oficiali ai guvernului moldovean, care l-au acuzat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin de insulte la adresa lor, “iau apă în gură” atunci când partenerii lor români vorbesc despre “planuri de lichidare a Republicii Moldova și despre unirea cu țara vecină”.

“Din partea conducerii Rusiei, de exemplu, nu am auzit niciodată astfel de apeluri”, a mai spus Dodon, adăugând că politicieni care nu sunt interesați de refacerea cooperării dintre Republica Moldova și Rusia și nu doresc rezolvarea problemei transnistrene există atât la Moscova, cât și la Tiraspol.

În același timp, Igor Dodon a acuzat Partidul Democrat și unele cercuri din SUA de escaladarea tensiunilor în jurul Transnistriei în contextul alegerilor parlamentare de anul viitor din Republica Moldova.

“Sondajele arată că, după opt ani de guvernare dezastruoasă, coaliția proeuropeană are puține șanse să ajungă în (viitorul) parlament de la Chișinău. Acum, liderii Partidului Democrat încearcă să obțină susținerea SUA, unde cercuri politice impunătoare sunt interesate în intensificarea confruntării cu Moscova. Noi vedem cum aceste cercuri își cresc presiunea asupra președintelui (american Donald) Trump pentru a nu permite un dialog constructiv cu Kremlinul“, a afirmat Dodon.

El susține că alianța de guvernare de la Chișinău nu dorește un război de amploare în Transnistria, însă ar avea nevoie de o provocare și o escaladare a tensiunilor în jurul Transnistriei în ajunul datei alegerilor prezidențiale din Federația Rusă și a campaniei parlamentare de anul viitor în Republica Moldova.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Dodon a declarat că executivul de la Chişinău nu evaluează cu aceeași măsură declarațiile făcute de politicieni din Federația Rusă și România, afirmând că, dacă în cazul unor comentarii venite din Rusia, executivul moldovean reacționează cu promptitudine, atunci când acestea vin din România, oficialii moldoveni păstrează tăcerea, a relatat...

Preluat de la EVZ