Noul Război de Secesiune care transformă de două săptămâni America într-un butoi de pulbere a ajuns la episodul ”Cristofor Columb”. Descoperitorul Americii a fost în weekendul trecut ținta mai multor vandali, dar și a unor mișcări de stradă destul de importante pentru ca mai multe orașe mari, printre care și New York, să ia serios în calcul dărâmarea monumentelor sau a statuilor care celebrează memoria marelui explorator.

Tensiunile au ajuns până acolo încât poliția din Houston, Texas, să raporteze faptul că a oprit un act de terorism, un tânăr de 25 de ani care monta o bombă artizanală pe soclul monumentului unui erou confederat..Mișcarea de demolare a monumentelor poartă numele de ”salubrizarea istoriei” și este ultima nebunie care a cuprins SUA.

”Salubrizarea” lui Columb

Weekendul care tocmai a trecut a fost marcat de noi conflicte din cel mai ciudat conflict din America ultimilor ani, cel din jurul statuilor. În New York, controversa a pornit, ca în mai toată America, de la cererea ca două stăzi din Fort Hamilton să-și schimbe numele. Este vorba de General Lee Avenue și Stonewall Jackson Drive. Cei doi comandanți ai armatei Confederate din timpul Războiului de Secesiune, din 1861-1865, sunt motiv de mitinguri pro și contra demolării monumentelor sau schimbării denumirii unor obiective. Motivul este că soldații confederați au fost apărători ai sclaviei negrilor. De fapt, inclusiv violențele de la Charlottesville, Virginia, au pornit tot de la o statuie a generalului Robert E. Lee. În timpul mitingului pentru înlăturarea simbolurilor confederate din New York, o consilieră, Melisaa Mark-Viverito, a ridicat și problema monumentului dedicat lui Cristofor Columb, din Columbus Circle.

Poate părea că e vorba doar de câțiva înfierbântați, care au pornit un război cu statuile din SUA, dar tema a fost preluată chiar de primarul New York-ului, Bill de Blasio. Acesta înființase deja o comisie care trebuie să analizeze în următoarele 90 de zile ce statui sau nume de străzi jignesc anumite minorități, afro-americani sau amerindieni. Bill de Blasio a cerut acum membrilor comisiei să analizeze dacă nu cumva și monumentele dedicate lui Columb jignesc sentimentele amerindienilor, colonizatorii Americii fiind cunoscuți pentru crimele împotriva nativilor americani.

Cel mai grav incident legat de un monument dedicat descoperitorului Americii s-a înregistrat în Baltimore și a vizat un monument vechi de 225 de ani, fiind considerat cel mai vechi din cele dedicate lui Columb. Doi reprezentanți ai unei mișcări progresiste s-au filmat când distrugeau cu un baros placa de pe monument și apoi au pus în locul ei un carton pe care scrie: ”Viitorul este Justiția Rasială și Economică”. Luni dimineață, protestatarii au postat un film pe youtube, în care, pe fondul imaginilor cu distrugerea obeliscului, sunt transmise mesaje egalitariste, Columb fiind considerat personajul care a dus toate nenorocirile dincolo de ocean.

AICI E FILMUL!!!!!

În Baltimore, progresiștii au avut deja un câștig major, săptămâna trecută, când primăria a decis să demoleze, la adăpostul nopții, patru monumente dedicate eroilor confederați. 

Iată traducerea mesajului din filmuleț:

” Cristofor Columb simbolizează invazia inițială a capitalismului european în emisfera vestică. Columb a inițiat un val de terorism, crimă, genocid, viol, sclavie, degradare ecologică și exploatare capitalistă a muncii în America. Acest val columbian de distrugere continuă pe spatele oamenilor indigeni, afro-americani și maro.Monumentele rasiste pentru proprietarii de sclavi și criminali m-au deranjat întotdeauna. Sărăcia din Baltimore este concentrată în gospodăriile afro-americane, iar aceste statui sunt doar o palmă în plus. Acestea au fost construite în secolul 20 ca răspuns la o mișcare pentru demnitatea umană a afro-americanilor. Ce fel de cultură merge la astfel de lungimi pentru a construi asemenea monumente pline de ură? Ce fel de cultură se încadrează în aceste monumente în 2017?”

Houston, bomba teroristului de stânga

rootstireaActualitate/Esential
Noul Război de Secesiune care transformă de două săptămâni America într-un butoi de pulbere a ajuns la episodul ”Cristofor Columb”. Descoperitorul Americii a fost în weekendul trecut ținta mai multor vandali, dar și a unor mișcări de stradă destul de importante pentru ca mai multe orașe mari, printre care...

Preluat de la EVZ