1. Cheia evenimentelor din Spania este imamul dispărut. El e cel care avea acces la resurse – adică şi la bani (era cleric, deci cu siguranţă primea finanţare şi pentru moschee şi pentru şcoală de arabă) şi la resursă umană (elevii pe care îi învaţă şi cu siguranţă îi coopta în diverse proiecte). Că să nu mai vorbim despre faptul că el putea fi singurul care să ţină legătură (justificat, la prima vedere) cu persoane potenţial periculoase (sub masca treburilor religioase).

2. Reţeaua teroristă nu prea era reţea, ci mai degrabă un grup de tineri “entuziaşti” care se credeau gangsteri şi care puneau la cale un plan “măreţ”. Justificat, desigur, de dorinţa de răzbunare pe care imamul le-a plantat-o în minţile necoapte. Gîndiţi-va că băiatul ăla de 17 ani (Moussa Oukabir) se prezenţa pe facebook că De la Vega – adică Zorro! Şi fratele lui – de 28 de ani, cel care s-a predat poliţiei – îşi trecuse la nume şi Soprano. Cu alte cuvinte, toţi aveau numai filme în cap.

3. Planul lor era, cel mai probabil, cel despre care presă spaniolă a scris, pe surse: să arunce în aer Sagrada Familia (plus alte “obiective”). Adică să distrugă un simbol şi să semene teroare omorînd o grămadă de turişti. Dovadă e casă din Alcanar, cu tot ceea ce s-a găsit acolo (materiale şi scheme scrise).

4. Pentru un asemenea “cuib” e nevoie de bani şi de organizare. Dintre toţi, doar imamul putea să fie organizator şi să dispună de fonduri.

5. Probabil că după explozia de la Alcanar, tinerii terorişti au rămas fără îndrumare şi au acţionat aşa cum au văzut ei că s-a întîmplat în alte locuri din lume. Pentru că eu cred că imamul a murit acolo, încercînd să-şi facă bombele (vom vedea analiză ADN). Cineva l-a învăţat, probabil, cum să le facă dar prin corespondenţă. Aşa că totul i-a explodat în nas. Pun pariu că puştanii aia au crezut că autorităţile i-au descoperit sau au realizat că e o chestiune de timp (nu foarte îndelungat) pînă cînd aveau s-o facă. Aşa că, în loc să umple maşinile cu bombe şi să le amplaseze în diverse locuri, s-au urcat la volan şi au intrat cu ele în oameni. Cel mai probabil La Rambla era, oricum, una dintre ţinte. Aşa că prima dată au lovit acolo.

6. Foarte ciudate vestele alea false cu care erau îmbrăcaţi cei 5 terorişti împuşcaţi la Cambrils. Adică tu, terorist care vrei să arunci în aer oameni nu faci decît să-i păcăleşti? Nu prea ţine… Probabil că vestele aveau rolul lor şi dacă ar fi funcţionat primul plan trebuiau amplasate în diverse locuri, că să sară în aer şi să sporească panică. Aşa că în situaţia dată şi în panică generală, probabil că s-au gîndit că le vor utiliza că să scape (ori luînd ostatici, ori ameninţînd că se aruncă în aer într-o zona populată că să ţină poliţia departe). Desigur, plan total greşit.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
1. Cheia evenimentelor din Spania este imamul dispărut. El e cel care avea acces la resurse - adică şi la bani (era cleric, deci cu siguranţă primea finanţare şi pentru moschee şi pentru şcoală de arabă) şi la resursă umană (elevii pe care îi învaţă şi cu siguranţă îi...

Preluat de la EVZ