Din postura unui personaj pe care l-aș pune pe aceeași treaptă cu cei care au schimbat istoria României. Judecata reală a acțiunilor sale nu se poate face acum, ci atunci când va exista perspectiva necesară. Aici simt nevoia să lămuresc câteva lucruri. Îl cunosc personal pe generalul Iulian Vlad, este adevărat că spre deosebire de o mare parte a bătrânilor gazetari, am făcut-o după 1989. De-a lungul anilor, am avut numeroase discuții cu el legate de ceea ce s-a întâmplat în România lui Ceaușescu. M-a interesat punctul său de vedere și am afl at și înțeles multe lucruri. Am învățat să-l prețuiesc și să descopăr calitatea intelectualăși analitică a celui care a fost unul din cei mai apropiați oameni de Nicolae Ceaușescu, dar a continuat să fi e prețuit de foștii subordonați și onorat de toți șefi i SRI și SIE cu atenție și considerație. Pentru cei care n-au înțeles valoarea reală a demersurilor Evenimentului Zilei de a publica confesiunile celui mai informat actor al evenimentelor din 1898, le transmit că-i înțeleg. Unii încearcă să-și ascundă trecutul de care se rușinează, alții refuză să asculte și alt punct de vedere dovedind mărginime intelectuală, alții nu ar vrea să se afl e deloc, iar exemplele pot continua. Mi-aș dori să aibă răbdare să citească tot ceea ce are de spus Bătrânul General. Începem publicarea ultimului fragment din interviul acordat gen. bg. (r) Petru Neghiu și colonelului (r) SIE Alexandru Omeag.

– Întrebare: Se temeau PCR și Ceaușescu de Securitate?

– Gen. Iulian Vlad: Poate că a fost o vreme când, întradevăr, unii dintre membrii PCR, poate chiar din conducere, se temeau. Dar, și o spun cu sublinierea cuvenită, asta s-a întâmplat până când Ceaușescu a preluat puterea. După care s-au adus o serie de reglementări, peste care Securitatea sub nicio formă nu putea trece…nu putea controla partidul. Unii, întradevăr, se temeau, pentru că Securitatea descoperea toate mișmașurile pe care le fă- ceau și le raporta partidului, care lua măsuri. Și știți prea bine că, după preluarea conducerii partidului de către Ceaușescu, a urmat o sumă de reglementări cu privire la activitatea Securității, la munca informativ- operativă și condițiile în care puteau fi folosiți membrii de partid: se solicita aprobarea secretarului de partid, nu li se lua angajament scris, nu aveau dosare ca informatorii deși, fie vorba între noi, unii scriau mai abitir ca aceștia.

– Întrebare: Domnule ministru, ne-ați ridicat o minge la fileu. Cum credeți că a influențat numirea în funcții cheie din spionajul româ- nesc a unor activiști de partid, să le zicem doar neprofesioniști ca să fim delicați cu caracterizarea? Nu vrem să vă dăm nume, că îi știți și dumneavoastră foarte bine.

– Gen. Iulian Vlad: După părerea mea, au fost reculuri în acele momente. Desigur, unii dintre membrii de partid care au primit sarcina să lucreze în Securitate erau oameni serioși și loiali țării, însă alții n-au dovedit nici calități și nici suficiente trăsături de caracter pozitive, astfel încât au eșuat. De ce au fost trimiși aceștia să lucreze în Securitate, este o altă întrebare. Și răspunsul este următorul: întotdeauna partidul a avut infinit mai mare încredere în membrii de partid decât în Securitate. Pe lângă condiția de studii, de conduită etc. era și calitatea de membru de partid. Este însă regretabil că niște oameni nepregătiți au ajuns sus, la vârf, de unde puteau să orienteze munca de informații externe. Poate pare a fi ceva de necrezut, dar în mintea unor activiști de frunte, poate chiar și a lui Ceaușescu, exista convingerea că un bun comunist, un bun membru de partid este capabil să facă orice, deci inclusiv spionaj sau descoperiri științifice…Așa s-a ajuns ca un profesionist cu ani de zile de activitate în spate și cu rezultate notabile să primească ordine de la un neica nimeni venit de la partid care, după câteva săptămâni de muncă, credea că este Dumnezeu!

Munca de spionaj nu a evoluat și voi știți bine ce a urmat după trădarea lui Pacepa când, sub pretextul așa-zisei întineriri a cadrelor și al aducerii de „sânge proaspăt” în conducerea DIE, ne-am trezit cu unii care habar n-aveau de muncă, promovați exclusiv pe criteriul atașamentului, devotamentului față de partid.

– Întrebare: Domnule ministru, în momentele grele, până în 25 decembrie ’89, când erați împreună cu generalul Ștefan Gușă, dar și înainte când erați cu ministrul forțelor armate, generalul Vasile Milea, v-ați gândit vreodată să propuneți, dumneavoastră sau altcineva, preluarea puterii de către militari pentru o perioadă limitată în timp, după care alegeri libere și guvern, sau …

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Din postura unui personaj pe care l-aș pune pe aceeași treaptă cu cei care au schimbat istoria României. Judecata reală a acțiunilor sale nu se poate face acum, ci atunci când va exista perspectiva necesară. Aici simt nevoia să lămuresc câteva lucruri. Îl cunosc personal pe generalul Iulian Vlad,...

Preluat de la EVZ