Reamintim că o  furgonetă a intrat într-o mulţime de oameni în zona Las Ramblas, Spania. După câteva ore, trei polițiști au fost călcați, intenționat, de altă mașină. Numărul morților se ridică la 13, iar cel al răniților la peste 130. Gruparea Stat Islamic (ISIS) a revendicat atentatul. 

În vârstă de 58 de ani, al-Suri este considerat inspiratorul atentatelor jihadiste comise în Europa începând cu 2012 la Paris, Londra, Berlin și acum în Catalonia, de câte un individ sau de mici celule. Într-un document de 1.500 de pagini, acest fost locotenent al lui Osama ben Laden și-a teoretizat “jihadul de proximitate” care trebuie să ducă la un război civil în țările europene, scrie agerpres.ro.

 


LIVE TEXT. Spania sub TEROARE. Numărul MORȚILOR a ajuns la 14, peste 130 de răniți. TREI ROMÂNI printre victime, la Barcelona


 

Unde s-a născut “PROFESORUL” TERORISMULUI 

Numele său adevărat este Mustafa bin Abd al-Qadir Setmariam Nasar, dar pentru toate site-urile jihadiste, în special cele care îi reproduc “Apelul la rezistență islamică mondială”, el este Abu Musab al-Suri (Sirianul). Acest bărbat, cu piele albă, ochi verzi și părul roșcat, s-a născut în octombrie 1958 la Alep într-o familie burgheză. Capturat de americani în Pakistan în octombrie 2005, soarta lui este în prezent necunoscută. Uneori se spune că ar putea fi mort, alteori că ar fi într-o închisoare a regimului lui Bashar al-Assad.

Biografia sa include date importante ale islamismului radical 

În biografia sa sunt incluse toate datele importante ale islamismului radical din ultimii 40 de ani. Student în mecanică la Universitatea din Alep, el s-a alăturat de foarte tânăr opoziției islamiste siriene, reprimată sângeros de Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar în 1982 (10.000 de morți). Mustafa bin Abd al-Qadir Setmariam Nasar a emigrat atunci în Europa, unde a obținut cetățenie spaniolă, după căsătoria cu o iberică, cu care a avut patru copii.

 


UPDATE – SPANIA. Cinci TERORIȘTI, UCIȘI de poliție la Cambrils. JIHADIȘTII aveau VESTE EXPLOZIVE


 

Începând din 1987 până în 1995, el și-a multiplicat drumurile spre Afganistan, unde a participat la lupte împotriva ocupanților sovietici. Dar s-a făcut remarcat în special pentru calitățile sale de teoretician al violenței jihadiste împotriva puterilor necredincioase din unele țări musulmane și susținătorii lor occidentali, conform ziarului citat.

“Profesorul” terorismului, tratat “experiența sa siriană” în care a condamnat moliciunea Fraților musulmani

În 1991, el a publicat un tratat despre “experiența sa siriană” în care a condamnat moliciunea Fraților musulmani și care este considerat una din bazele intelectuale ale creării Al Qaida (1998). Între 1995 și 1997, dată la care el revine definitiv în Afganistan, al-Suri a fost la Londra, unde a editat al-Ansar, un buletin al Grupurilor islamice înarmate (GIA) algeriene, responsabile de un val de atentate în anii 1990 în Franța.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Reamintim că o  furgonetă a intrat într-o mulţime de oameni în zona Las Ramblas, Spania. După câteva ore, trei polițiști au fost călcați, intenționat, de altă mașină. Numărul morților se ridică la 13, iar cel al răniților la peste 130. Gruparea Stat Islamic (ISIS) a revendicat atentatul.  În vârstă de...

Preluat de la EVZ