Un medic proprietar de hoteluri și restaurante, un inginer zootehnist care deține una dintre cele mai mari ferme de ovine și taurine din țară, patronul unui lanț de clinici medicale, un crescător de păsări, fostul proprietar al unei fabrici de ciocolată și biscuiți și fiul celui mai bogat saudit au arătat un interes clar pentru domeniul imobiliar în ultimul an prin plasamente care depășesc 70 mil. euro.

Nume cunoscute

Cel mai activ a fost omul de afaceri de origine libaneză Muhammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. După o pauză în perioada de criză, antreprenorul a revenit în forță pe piața imobiliară prin dezvoltarea ansamblului rezidențial Onix Residence din zona Grozăvești a Capitalei. A continuat prin achiziția brokerului imobiliar specializat în locuințe Coldwell Banker Affiliates of România, care îi administrează acum proprietățile, și anul trecut a cumpărat 8 hectare de teren lângă Autobaza RATB Pipera, unde vrea să construiască 2.000 de apartamente. Tot anul trecut, el a cumpărat de la Josef Goschy complexul format din hotelurile Amfiteatru, Belvedere și Panoramic din stațiunea Olimp. Murad a anunțat că va investi 25 mil. euro în renovarea acestora, sumă care include și prețul achiziției. Recent, omul de afaceri a inaugurat un nou hotel în Năvodari, a cărui construcție a costat 10 mil. euro. Murad a venit în România din Liban în 1982 să studieze medicina și a ajuns unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din țară. Pe lângă lanțul hotelier Phoenicia, el este proprietarul restaurantelor Spring Time și al fabricii de conserve Mandy.

Imobile din cafea și biscuiți

La fel de fervent în achiziții a fost și libanezul Johny Jabra, care s-a asociat în 2015 cu antreprenorii români Ionuț Dumitrescu și Geo Mărgescu. În această formulă, sub umbrela Forte Partners, a plătit anul trecut circa 5,2 mil. euro pe o bucată din fosta fabrică de pâine Băneasa și vrea să înceapă în această vară construcția unui ansamblu rezidențial cu 352 de apartamente, o investiție de 37 mil. euro, potrivit dezvoltatorului. Ală- turi de fratele său, Jihad Jabra, el și-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiți în producția de ciocolată și biscuiți, care cuprindea brandurile Primola și Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la frații Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat și pe piața imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piață și închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut că- tre bancă pentru circa 15 mil. euro. Frații Jabra mai dețin o serie de clă- diri de birouri de dimensiuni mici și medii precum Beller Office Building, din zona Dorobanți și imobilul Aurel Vlaicu Office Building, de pe Șoseaua Pipera. Proprietățile lor au intrat în portofoliul Forte Partners. Tot prin intermediul acestei asocieri, Jabra dezvoltă un complex de birouri pe o parte din fosta fabrică Spicul de lângă Podul Basarab.

De la ferme la malluri și inapoi

rootstireaActualitate/EsentialEconomie
Un medic proprietar de hoteluri și restaurante, un inginer zootehnist care deține una dintre cele mai mari ferme de ovine și taurine din țară, patronul unui lanț de clinici medicale, un crescător de păsări, fostul proprietar al unei fabrici de ciocolată și biscuiți și fiul celui mai bogat saudit...

Preluat de la EVZ