Germania luptă să absoarbă valul de peste un milion de imigranți din Orientul Mijlociu și Africa, iar guvernul de la Berlin speră să evite greșelile făcute acum o jumătate de secol, când a „importat” o generație întreagă de muncitori din Turcia.

Lecții de germană

În anii 1960, sute de mii de bărbați turci au fost invitați pe piața forței de muncă din Germania, care avea nevoie de angajați. Problema a fost că nemții nu au făcut eforturi să-i integreze, să-i ajute să învețe limba germană sau să se perfecționeze profesional. Rezultatul este că trei milioane de turci din Germania încă se luptă azi, pentru că sunt minoritatea cea mai prost integrată din țară, cu o rată a șomajului de 16%, de trei ori mai mare decât media națională.

Acum, după doi ani de când a deschis ușa imigranților sirieni, irakieni, afgani etc, Germania pregătește o strategie de integrare, bazată pe învățarea limbii germane și pregătire profesională a noilor-veniți. Printre măsurile ce vor fi luate, sunt prevăzute 600 de ore de lecții obligatorii de limba germană și permise de muncă acordate mult mai rapid. În prezent, pe piața germană există un număr record de 1,1 milioane de locuri de muncă.

„Lucrurile sunt foarte diferite aici”, a declarat Merhawi Tesfay, de 32 de ani, din Eritrea, angajat de Kremer Machine Systems, o companie de inginerie din orașul Gescher, din vestul Germaniei. „În Eritrea găsești de lucru întrebând în dreapta și-n stânga. Aici ai un Centru pentru ocuparea forței de muncă și siteuri cu posturi vacante”, spune el. A căutat un loc de muncă trei ani și a găsit prin intermendiul ELNet, un proiect guvernamental care oferă mentori refugiaților.

Creștere economică

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Germania luptă să absoarbă valul de peste un milion de imigranți din Orientul Mijlociu și Africa, iar guvernul de la Berlin speră să evite greșelile făcute acum o jumătate de secol, când a „importat” o generație întreagă de muncitori din Turcia. Lecții de germană În anii 1960, sute de mii...

Preluat de la EVZ