Acordul secret de compensare, ca urmare a cererilor inițiate de doi foști deținuți în viață și de rudele unui deținut care a murit de hipotermie în timp ce se afla în custodia SUA, ajută la evitarea primului proces public legat de folosirea torturii, de către Agenția Centrală de Informații, în interogarea membrilor suspectați ai Al-Qaeda.

De asemenea, acordul le-a dat posibilitatea celor doi psihologi, care au ajutat CIA să elaboreze tehnici „coercitive“ de interogare, James Mitchell și Bruce Jessen, să spună că ei nu au nicio legătură cu folosirea tehnicii de tortură ”waterboarding”, a pozițiilor extrem de stresante și nici nu au lovit deținuți.

„Nici eu, nici Dr. Mitchell nu am știut, susținut sau participat la acțiunile neautorizate care se află la baza acestui proces“, a afirmat Jessen într-o declarație convenită de comun acord și atașată deciziei de compensare.

„Ne-am servit țara într-un moment în care libertatea și siguranța națiunii era în pericol.“

Uniunea Americană pentru Libertăți Civile a inițiat procesul contra lui Mitchell și Jessen în 2015. Aceștia fuseseră recrutați de CIA în 2002 pentru a elabora și a ajuta la desfășurarea interogatoriilor suspecților de terorism capturați în Afganistan sau în alte părți ale lumii.

Cei doi au fost plătiți cu aproape 80 de milioane de dolari pentru activitatea lor. Se pare că aceștia au ajutat la interogarea lui Khalid Sheikh Mohammed, care se află în spatele atacurilor Al-Qaeda din 11 septembrie 2001, și a lui Abu Zubaydah, un alt presupus lider Al-Qaeda.

Mitchell și Jessen au fost acuzați că ar fi responsabili de folosirea metodelor de tortură de către CIA, pe cei trei deținuți, tanzanianul Abdullah Suleiman Salim, libianul Mohamed Ahmed Ben Soud și afganul Gul Rahman.

Rahman a murit de hipotermie într-o închisoare CIA, în noiembrie 2002, după două săptămâni de tortură, conform organizației ACLU.

ACLU a dorit stabilirea responsabilității parțiale a psihologilor, dar și obținerea unei mari compensații de natură financiară pentru cei doi bărbați și familia lui Rahman.
 

Reprezentanții ACLU și avocații inculpaților au refuzat să dea vreun detaliu cu privire la acord, inclusiv dacă se va plăti vreo sumă ca urmare a acordului.

În declarația cu privire la acord, reclamanții și-au menținut acuzația potrivit căreia Mitchell și Jansen sunt parțial responsabili de metodele de interogare extreme folosite pe ei.

În plus, avocații victimelor au declarat că „Am inițiat caz, care dorește stabilirea responsabilităților, pentru a ne asigura că nimeni altcineva nu va mai îndura tortura și abuzul suferit de clienții noștri, și considerăm că am atins acest obiectiv.“

„Am reușit să spunem lumii întregi despre tortura teribilă la care am fost supuși, CIA a trebuit să declasifice înregistrări secrete, iar psihologii și oficialii CIA au fost obligați să răspundă la întrebările avocaților noștri“, au declarat aceștia.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Acordul secret de compensare, ca urmare a cererilor inițiate de doi foști deținuți în viață și de rudele unui deținut care a murit de hipotermie în timp ce se afla în custodia SUA, ajută la evitarea primului proces public legat de folosirea torturii, de către Agenția Centrală de Informații,...

Preluat de la EVZ