Un bilanț al prestației lui Nicușor Dan de pînă acum înscrie la capitolul Pozitiv transformarea unui ONG de tip mediu, cunoscut doar la nivel de Capitală, într-un partid considerat de toți drept steaua în ascensiune a politicii românești. După o victorie răsunătoare la alegerile locale pe București, USR a înregistrat un scor bun la alegerile parlamentare. În ce măsură ascensiunea noului partid a fost înlesnită de Sistemul care continuă să conducă România, chiar dacă acum s-a fardat în fan al statului de drept, e o chestiune care ține nu numai de culisele Istoriei, dar și de viitorul USR pe scena noastră politică.

Oricum, sigur e că după victoriile de la locale și de la parlamentare, USR și-a deconspirat grave slăbiciuni. Două dintre cele mai importante pot fi trecute la capitolul Negativ din bilanțul lui Nicușor Dan.

Prima și cea mai importantă se referă la absența minimei organizări. Partidul n-are structuri puternice în teritoriu, conduse de personalități sau măcar personalități în ascensiune, capabile să extindă rețeaua de militanți și în orășele şi la sate. La cea mai simplă întrebare gen, care e șeful organizației locale dintr-un județ, chiar și dintr-unul puternic politizat, nici măcar militanții UR n-ar putea răspunde.

O firavă organizare se întîmplă și la centru. USR, ca partid parlamentar, are grupuri în ambele Camere, are șefi în toate structurile Parlamentului. Activitatea parlamentară a partidului lasă impresia de la voia întîmplării sau mai bine zis de la voia fiecărui parlamentar. Multe dintre aceste inițiative ale parlamentarilor frizează jenantul, cum ar fi de exemplu dormitul în Parlament, protestele de tip ONGist, culesul alimentelor din pubele. Astfel de inițiative sînt bune la notorietatea de Facebook sau la știrile pitorești. De la un partid parlamentar, alegătorii așteaptă însă inițiative despre viața cotidiană, despre dezvoltarea și modernizarea țării, nu despre cum se iese în prim plan în chip de starletă. Scorul bun obținut la cele două alegeri și-a avut temeiul în noutatea întruchipată de USR pe o scenă politică dominată de formațiuni tradiționale, dar și în speranța unei părți a electoratului – îndeosebi cel tînăr – într-un altfel de a face politică.

Adevăratul examen pentru un partid rămîne însă prestația după alegeri, mai ales cînd el a reușit să pătrundă în structurile Puterii.

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Un bilanț al prestației lui Nicușor Dan de pînă acum înscrie la capitolul Pozitiv transformarea unui ONG de tip mediu, cunoscut doar la nivel de Capitală, într-un partid considerat de toți drept steaua în ascensiune a politicii românești. După o victorie răsunătoare la alegerile locale pe București, USR a...

Preluat de la EVZ