Hotărârea de azi susține, în mare parte, o decizie a unei curți civile, în 2014, care spunea că statul este responsabil de moartea musulmanilor bosniaci, care au fost predați de soldați olandezi din forțele ONU de menținere a păcii forțelor sârbe bosniace, în iulie 1995, fiind ulterior uciși, scrie AP.

Președintele Curții de Apel de la Haga, judecătorul Gepke Dulek, a declarat că din cauză că soldații olandezi i-au evacuat pe bosniaci din zona de responsabilitate olandeză, la fel ca pe alți refugiați care căutau adăpost acolo, „ei au fost lipsiți de șansa de a supraviețui”.

Cei 300 de bărbați s-au numărat printre cei 8.000 de musulmani, bărbați și baieți, uciși de forțele sârbe bosniace în cel mai dramatic masacru din Europa, după al doilea război mondial.

Cei 300 de bărbați au încercat să se refugieze în cartierul general al Dutchbat din satul Potocari. Când trupele sârbe au atacat Srebrenica, bărbaților li s-a ordonat să plece din Potocari, amintește Deutsche Welle.

Ambele părți din acest proces au făcut apel la decizia instanței din 2014, 3.000 de membri ai unui grup numit Mamele din Srebrenica susținând că soldații din forța ONU trebuie să fie responsabili pentru asasinatele de atunci, nu doar pentru persoanele care s-au aflat în zonele sigure ale ONU.

Guvernul olandez a susținut că absolut nimeni nu a putut prevedea masacrul care a urmat.

În timpul războiului din Bosnia, 1992-1995, batalionul olandez Dutchbat (aflat sub comanda ONU în operațiunile de menținere a păcii – UNPROFOR)., a fost trimis la Srebrenica pentru a proteja orașul în fața trupelor sâbrilor bosniaci, care înaintau în zonă. dar când orașul a fost cucerit, soldații, care erau ușor înarmați au capitulat și circa 8.000 de musulmani au fost uciși.

Crimele în masă de atunci au fost catalogate drept cea mai mare atrocitate după Al Doilea Război Mondial și clasificat drept genocid de curțile de justiție internaționale.

Curtea de Apel a decis că exista o probabilitate de 30% ca Dutchbat să fi putut preveni crimele și, prin urmare, victimele vor primi 30% din despăgubiri, a căror valoare urmează să fie calculată ulterior.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Hotărârea de azi susține, în mare parte, o decizie a unei curți civile, în 2014, care spunea că statul este responsabil de moartea musulmanilor bosniaci, care au fost predați de soldați olandezi din forțele ONU de menținere a păcii forțelor sârbe bosniace, în iulie 1995, fiind ulterior uciși, scrie...

Preluat de la EVZ