CCR obligă, prin comunicatul dat, angajații instituțiilor din justiție să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009.

„Magistrații nu se pot prelava de nimic și sunt obligați să vină în fața Comisiei de anchetă parlamentară. (…) Autoriăţile statului au obligaţia să ia parte la lucrările Comisiei. Presedintele ICCJ, Procurorul General, preşedintele CSM, cel al Curţii de Consturi şi al Curţii Constituţionale. Pot fi invitate şi alte persoane care să nu aibă nicio legătură cu instituţiile statului”, se precizează în comunicatul emis de Curtea Constituțională.

Citește comunicatul CCR

“Curtea a stabilit că ancheta parlamentară nu are caracter jurisdicţional şi că dispoziţiile legale criticate realizează o evidentă distincţie, pe de o parte, între persoanele care trebuie să se prezinte în faţa comisiilor de anchetă în considerarea faptului că activitatea instituţiilor/ autorităţilor din care fac parte sunt sub control parlamentar şi care sunt citate în acest sens şi, pe de altă parte, persoanele care sunt invitate, şi anume persoane care reprezintă, în virtutea funcţiei lor de conducere autorităţi/ instituţii ce nu se află sub control parlamentar, care în considerarea principiului colaborării loiale între instituţiile/ autorităţile statului au obligaţia să ia parte la lucrările comisiei. În această din urmă categorie intră, cu titlu exemplificativ, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul-general al României, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,preşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Curţii Constituţionale. De asemenea, pot fi invitate şi alte persoane, care, spre exemplu, pot să nu aibă nicio legătură cu instituţiile statului, caz în care participarea acestora este la latitudinea lor. Mai mult, în această din urmă categorie pot intra şi judecători, procurori, dacă nu sunt chemaţi în legătură cu atribuţiunile, însărcinările de serviciu sau activitatea lor profesională, ci în calitate de simpli cetăţeni.”

Astfel, EvZ repurtează o nouă victorie împotriva sistemului paralel creat și mai scrie o filă din istorie în dorința de a face lumină în cel mai controversat caz al ultimilor ani. 

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
CCR obligă, prin comunicatul dat, angajații instituțiilor din justiție să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009.„Magistrații nu se pot prelava de nimic și sunt obligați să vină în fața Comisiei de anchetă parlamentară. (…) Autoriăţile statului au obligaţia să ia parte la lucrările...

Preluat de la EVZ