Cinci persoane sunt audiate, la această oră, la sediul Parchetului General, în urma unei acţiuni de amploare a Poliţiei Române care a condus la stocarea unui circuit evazionist uriaş, în care erau implicate nu mai puţin de 60 de societăţi. Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Evenimentul zilei, că printre cei vizaţi de ancheta Parchetului General se numără avocata Elena Simona Iacob şi sora acesteia, tot avocat, împreună cu Victor Drîmbă.

Cei cinci suspecţi au ajus în faţa anchetatorilor după ce polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat, astăzi, 19 percheziţii, în municipiul Bucureşti și în județul Ilfov, la sediile sociale și la punctele de lucru ale unor societăți comerciale.

Poliţia Română anunţă că, în acest caz, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea de către reprezentanții unor firme din domeniul construcțiilor, publicității și comerțului, a infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

Surse judiciare au precizat, pentru EVZ, că printre persoanele implicat în acest circuit evazionist se numără reprezentanţi ai unor firme célèbre pe piaţa românească. Aceştia ar fi evidențiat în contabilitate cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori ar fi evidenţiat alte operaţiuni fictive.

Concret, în contabilitate ar fi fost înregistrate facturi emise de „societăţi-fantomă” care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale, controlate de avocate şi ceilalţi complici, precum și documente de plată a contravalorii acestor facturi, cea mai mare parte din banii achitați fiind retrasă ulterior, în numerar.

Cinci mandate de aducere au fost puse în aplicare, cei fiind audiați la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Totodată, sunt puse în aplicare 60 de ordonanțe de ridicare de înscisuri de la alte societăți despre care există date că ar fi înregistrat în contabilitate facturi emise de aceleași „societăţi-fantomă”. 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, prin eludarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale desfăşurate, a fost estimat la 10 milioane de lei.

La acțiune au participat și polițiști din cadrul Directiei Generale de Poliție a Municipiului București și de la Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov.

rootstireaActualitate/Esential
Cinci persoane sunt audiate, la această oră, la sediul Parchetului General, în urma unei acţiuni de amploare a Poliţiei Române care a condus la stocarea unui circuit evazionist uriaş, în care erau implicate nu mai puţin de 60 de societăţi. Oficiali din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Evenimentul zilei,...

Preluat de la EVZ