UPDATE 15.30. Prezentă la şedinţă Consiliului general, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că administrarea Capitalei prin intermendiul unor societăţi comerciale pe acţiuni va impune conducerii lor criterii de performanţă pentru nerespectarea cărora vor fi demişi mai uşor şi va pune capăt acordării preferenţiale a contractelor către anumite firme.

Gabriela Firea a precizat că administrarea marilor oraşe prin societăţi comerciale se regăseşte în mai multe capitale europene şi este prevăzută în legislaţia europeană, în textul Directivei UE 1307. ”Modelul de a conduce administraţia cu regii este unul falimentar. Lucrul acesta s-a dovedit pentru că bugetul Capitalei, de aproape un miliard, nu s-a văzut în viaţa bucureştenilor. Aceste regii şi administraţii lucreză după indicatori învechiţi, concursurile pentru conducerea lor nu au legătură cu performanţa pe când la o societate comercială, atunci când conducerea a greşit şi nu au îndeplinit indicatorii de performanţă, Consiliul General îi schimbă imediat”, a declarat primarul general.

Firea: Se vor bloca licitaţiile trucate

În plus, va fi blocată posbilitatea licitaţiilor trucate, crede edilul. ”Când vor începe să funcţioneze societăţile comerciale pe acţiuni într-un mod transparent, în care să nu mai fie 3-4 firme abonate la bugetul imens al Capitalei, dar să nu dea nimic înapoi – acest lucru nu se va mai întâmpla fiind organizaţi ca în Europa – vă daţi seama câţi duşmani îmi fac?”, a spus Firea adăugând că a primit informaţii legate de licitaţii organizate de municipalitate la care caietele de sarcini erau realizate chiar de către firme care participau la ele.

Primăria Capitalei propune înfiinţarea funcţiei de administrator public, persoana care va ocupa postul, prin concurs, urmând să coordoneze aparatul de specialitate al primarului general, instituţiile şi serviciile publice de interes local, precum şi societăţile comerciale înfiinţate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Potrivit  proiectului aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB, pentru ocuparea acestei funcţii se va desfăşura un concurs constând într-o selecţie în prealabil a dosarului, urmată de o probă scrisă şi un interviu. Pentru a fi declaraţi admişi, candidaţii trebuie să obţină minim 70 de puncte la proba scrisă şi la interviu.

Administratorul public ar urma să coordoneze aparatul de specialitate al primarului, serviciile şi instituţiile publice de interes local şi societăţile comerciale care vor fi înfiinţate de CGMB. Acesta se va afla în subordinea directă a primarului general.

În şedinţa de marţi a CGMB ar urma să fie supuse aprobării şi mai multe proiecte de hotărâre privind înfiinţarea a 19 societăţi comerciale care aibă ca unic acţionar Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare şi dispecerizarea activităţii de transport de persoane în regim de taxi.

Dacă proiectele de hotărâre vor fi aprobate în şedinţa CGMB, primarul Capitalei, Gabriela Firea, va fi mandatată să înfiinţeze aceste societăţi.

Un număr de 19 proiecte de hotărâri care prevăd înfiinţarea unor societăţi comerciale pe acţiuni deţinute 100% de Municipalitate, având ca obiect de activitate producerea energiei electrice şi termice, asigurarea iluminatului public sau dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare, figurează pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CGMB.

Acordul de principiu pentru înfiinţarea a 19 societăţi comerciale ale Municipalităţii, organizarea unu concurs pentru stabilirea logo-ului Capitalei, dar şi aprobarea unor tarife pentru închirierea Arenei Naţionale figurează pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Astfel, urmează să fie supuse aprobării 19 proiecte de hotărâre prin care se solicită acordul de principiu al CGMB pentru înfiinţarea de societăţi comerciale pe acţiuni deţinute în proporţie de 100% de Municipalitate, care urmează să desfăşoare activităţi în domeniul serviciilor publice.

Primarul general, Gabriela Firea, a dat asigurări că această reorganizare nu presupune niciun fel de disponibilizare din rândul personalului aflat acum în cadrul structurilor PMB, ci, din contră, preluarea acestuia în cadrul societăţilor nou înfiinţate şi crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, pe ordinea de zi se află şi adoptarea unui nou regulament de organizare şi funcţionare a CGMB, în condiţiile în care regulamentul adoptat în 2015 a fost suspendat, după ce Prefectura Bucureşti a formulat acţiune împotriva hotărârii din 2015 care prevedea adoptarea acestuia.

Consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunţe şi asupra înfiinţării funcţiei de administrator public la nivelul municipiului Bucureşti, în cadrul aparatului de specialitate al primarului general. Administratorul public, în baza unui contract de management încheiat cu primarul general, va putea îndeplini atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate al primarului, a serviciilor şi instituţiilor publice de interes local, precum şi a societăţilor comerciale înfiinţate de Consiliul General. Un alt proiect de hotărâre prevede tarifele de închiriere pentru evenimentele care se desfăşoară pe Arena Naţională. Sumele încasate vor constitui venituri proprii la ALPAB şi PMB, fiind distribuite în mod egal între acestea. Contractele de închiriere pentru evenimente vor fi încheiate de către ALPAB, care va încasa şi chiria aferentă. Preţurile vor putea fi actualizate anual.

Mai exact, este vorba despre următoarele tarife: campionatul intern de fotbal, Cupa Ligii şi Cupa României, meciuri ale echipei naţionale – 13.000 de euro/eveniment; UEFA Champions League – 28.000 de euro/eveniment, UEFA Europa League – 23.000 de euro/eveniment; evenimente culturale – 18.000 euro/eveniment; evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naţionale – 30.000 de euro/eveniment.

Consilierii urmează să se pronunţe şi asupra proiectului care prevede că Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti va putea închiria spaţii situate în incinta celor 20 de spitale aflate în administrarea sa.

Un alt proiect de pe ordinea de zi este cel în baza căruia Consiliul Local al Sectorului 1 va fi împuternicit să hotărască cu privire la încheierea unei înţelegeri de cooperare între acest sector al Capitalei şi Sectorul Centru al Municipiului Chişinău din Republica Moldova. Totodată, Primăria ar putea organiza un concurs public pentru realizarea unui logo reprezentantiv al oraşului. Conform proiectului de hotărâre, lucrarea va trebui să aibă un design atractiv, să fie uşor recognoscibilă, să îmbine elemente care să reflecte tradiţia istorică a Bucureştiului cu elemente care să ţină cont de tendinţele actuale, să permită declinarea ulterioară a unor brand-uri sectoriale (Bucureşti cultural, Bucureşti turistic, Bucureşti muzical, Bucureşti sportiv etc.).

Va fi supusă votului şi aplicarea unei norme interne a Municipiului Bucureşti privind procedura simplificată proprie pentru achiziţiile publice de servicii hoteliere sau de catering. Este vorba despre servicii a căror valoare estimată, fără TVA, este cuprinsă între 132.519 şi 3.334.050 lei.

Pentru ce vrea edilul-şef să înfiinţeze societăţi:

 • servicii de coordonare/consultanţă pentru proiectele de infrastructură mare ale Municipiului Bucureşti
 • gestionarea unitară a fondului imobiliar al Municipiului Bucureşti
 • dispecerizarea activităţii de transport local de persoane
 • managementul sistemelor integrate de trafic, informare călători şi management al flotei transportului public
 • administrarea drumurilor
 • administrarea parcărilor publice
 • administrarea parcurilor, grădinilor publice, a lacurilor şi ştrandurilor de pe raza Municipiului Bucureşti
 • serviciul de administrare a reţelei de agrement a Municipiului Bucureşti
 • administrarea spaţiilor publicitare
 • întreţinerea materialului lemnos situat pe spaţiile verzi aflate pe domeniul public al Municipiului Bucureşti
 • asigurarea protecţiei şi siguranţei obiectivelor de interes public şi privat
 • consolidarea clădirilor cu risc seismic
 • servicii în tehnologia informaţiilor
 • construirea, dezvoltarea şi administrarea de baze sportive şi terenuri de sport
 • punerea în valoare şi exploatarea obiectivelor turistice din Capitală, precum şi promovarea Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică
 • producerea, furnizarea energiei electrice şi termice, servicii energetice şi de mentenanţă
 • realizarea activităţilor necesare asigurării serviciului de iluminat public
 • administrarea şi dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare ale municipalităţii
 • protecţia civilă şi activităţile de voluntariat specifice acesteia.
rootstireaActualitate/EsentialSocial
UPDATE 15.30. Prezentă la şedinţă Consiliului general, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că administrarea Capitalei prin intermendiul unor societăţi comerciale pe acţiuni va impune conducerii lor criterii de performanţă pentru nerespectarea cărora vor fi demişi mai uşor şi va pune capăt acordării preferenţiale a contractelor către...

Preluat de la EVZ