Biroul Procurorului General a deschis o anchetă penală în „afacerea submarinelor” în contextul suspiciunilor că avocatul personal al premierului Netanyahu a încercat să influenșeze o afacere cu nave, de mai multe milioane de dolari, a anunțat, ieri Ministerul Justiției, potrivit publicației Times of Israel.

Declarația arată că decizia de a trece de la o investigație preliminară la o anchetă completă a fost luată de procurorul general Avichai Mandelblit, având în vedere dovezile și mărturiile adune de polițiști, în ultimele luni.

Cazul se referă la suspiciunea că avocatul premierului Benjamin Netanyahu, David Shimron, acționând și în numele construtorului german de nave ThyssenKrupp, a făcut lobby la Ministerul Apărării, pentru a cumpăra nave, inclusiv submarine noi, pentru forțele navale israeliene, dar și nave noi pentru a proteja resursele maritime de gaze naturale ale țării.

Conform documentelor, contractul în domeniul apărării, de 1,5 miliarde de dolari, i-ar fi adus acestuiao taxă piperată, în ciunda unui posibil conflict de interese. De asemenea, contractul presupunea ca firma ThyssenKrupp să construiască un șantier naval în Israel, acolo unde compania să asigure mentenanța navelor.

Netanyahu nu este suspect în acest caz, a subliniat Ministerul Justiției în declarația de luni.

Decizia de a deschide o anchetă oficială a fost luată după ce polițiștii au primit mărturia fostului comandant din forțele navale, general maior în rezervă Ram Rothberg, la începutul lunii februarie.

O știre difuzată de Channel 2, la începutul lunii februarie, preciza că avocatul lui Netanyahu, ca și omul de afaceri Mickey Ganor și generalul maior în rezervă Eliezer Marom vor fi interogați în această afacere.

În octomrbie 2016, Netanyahu a anunțat într-o ședință de guvern că Israelul se află în negocieri pentru achiziționarea a trei noi submarine pentru armată, care adeține acum o flotă de cinci submarine, încă unul urmând să fie livrat în anii următori.

Netanyahu a negat orice infracțiune în contractul multimilionar, spunând că creșterea securității Israelului pe termen lung este singurul criteriului pentru acestă achiziție.

Submarinele ar urma să fie cumpăarte pentru a înlocui modelele mai vechi ale armatei și vor putea fi echipate cu tehnologie nucleară.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Biroul Procurorului General a deschis o anchetă penală în „afacerea submarinelor” în contextul suspiciunilor că avocatul personal al premierului Netanyahu a încercat să influenșeze o afacere cu nave, de mai multe milioane de dolari, a anunțat, ieri Ministerul Justiției, potrivit publicației Times of Israel.Declarația arată că decizia de a...

Preluat de la EVZ