Sunteți în proces de a forma o nouă formațiune politică – Partidul Unității Naționale. Cine va parte din noul partid și cum decurg negocierile cu mici formațiuni de dreapta? Aveți semnale și de foștii colegi din PL că ar dori să fie se alăture?

Îmi doresc ca Partidul Unității Naționale sa devină un partid al tinerilor și se lucrează în acest sens. Din grupul de inițiativă fac parte foarte mulți tineri, dar și oameni cu experiență politică, mai ales în teritoriu. Republica Moldova are nevoie de schimbarea clasei politice iar acest lucru nu se poate realiza fără implicarea tinerilor.

În ceea ce privește discuțiile despre unificarea dreptei naționale, ele au existat și vor continua după ce vom înscrie partidul. Avem nevoie de această reunificare și sper sa putem lăsa orgoliile la o parte pentru că altfel riscăm ca în 2018 Republica Moldova să reintre cu totul sub controlul Federației Ruse. Din foști colegi de la PL au venit și probabil că vor mai veni în special din teritoriu.

V-ați gândit și la eventuale alianțe mai extinse? Poate cu PAS-ul Maiei Sandu care provine tot din zona de dreapta pro-europeană? Dânsa nu a spus nu unor viitoare discuții cu PUN, dar că așteaptă întâi să vadă cine va face parte din formațiunea Dvs.

Eu am sprijinit-o pe Maia Sandu în campania electorală și nu regret nici un moment acest lucru. Cred că Republica Moldova a pierdut foarte mult prin nealegerea Maiei Sandu în funcția de președinte. Îmi doresc o alianță și o colaborare cu partidul Maiei Sandu. Pentru anul 2018 este necesar colaborarea tuturor forțelor pro-europene pentru că ne paște un mare pericol.

Din acest motiv, este necesară apariția unei noi clase politice, formată din tineri bine pregătiți dispuși sa-și asume reformarea statului pe baze europene care să permită evoluția către structurile euro-atlantice, iar colaborarea partidelor pro-europene este nu doar necesară, dar și obligatorie.

Igor Dodon a declarat la Bruxelles că este gata să denunțe Acordul de Asociere cu UE, în cazul în care, la viitoarele alegeri parlamentare, majoritatea se va forma în jurul PSRM. Cât de probabil este un astfel de scenariu?

Igor Dodon a spus la Bruxelles ceea ce dorește Federația Rusă sa facă în Republica Moldova. Eu cred că venirea PSRM la putere ar putea duce la denunțarea Acordului de Asociere, lucru ce ar echivala cu căderea de pe hartă a Republicii Moldova. În primul rând ca o denunțare a acestui acord ar lăsa Republica Moldova fără nici un fel de tratat cu UE apoi, într-un timp destul de scurt, s-ar putea ajunge la reintroducerea vizelor, încetarea sprijinului financiar și transformarea Republicii Moldova într-o exclava a Rusiei.

PSRM este deja în campanie pentru parlamentare cu Dodon pe post de „locomotivă”. Credeți că vor mai avea loc ele la termen, adică spre sfârșitul lui 2018?

Cred că alegeri anticipate nu vor exista. Cel puțin la acest moment nu există premize pentru alegeri anticipate. Doar o criză guvernamentală, majoră, ar putea duce la un astfel de scenariu. Din păcate, Igor Dodon a rămas în campanie electorală și va continua pe această notă conflictuală.

Ce șanse credeți că va mai avea Republica Moldova, în următoarea legislatură, să continue drumul european prin formarea unei coaliții pro-europene?

Actualele partide aflate la guvernare nu mai CITEȘTE MAI DEPARTE AICI

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Sunteți în proces de a forma o nouă formațiune politică – Partidul Unității Naționale. Cine va parte din noul partid și cum decurg negocierile cu mici formațiuni de dreapta? Aveți semnale și de foștii colegi din PL că ar dori să fie se alăture?Îmi doresc ca Partidul Unității Naționale...

Preluat de la EVZ