Kovesi a participat, în calitate de procuror general, la şedinţa de bilanţ a DNA. Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a susţinut că “anul 2008 a fost un an bun”.

Laura Codruţa Kovesi nu a fost de acord cu concluzia lui Daniel Morar. Ea a spus că 163 de rechizitorii făcute de 121 de procurori “înseamnă sub două rechizitorii pe an pe procuror”.  Ceea ce e “greu de folosit ca argument” în susţinerea unei activităţi eficiente de combatere a corupţiei: “Vă cer să daţi o atenţie deosebită trimiterilor în judecată. Riscăm să fim acuzaţi că am coborât standardele profesionale”. Kovesi a susţinut că “sunt procurori care au dezamăgit, dar răspunderea nu e doar a procurorului de caz, ci şi a şefilor, care au obligaţia sa verifice”.

Daniel Morar a contrat-o: “Nu contează numărul de rechizitorii, ci numărul de inculpaţi trimişi în judecată”.

Numărul de inculpaţilor trimişi în judecată de DNA crescuse în 2008 la 683, faţă de 415, în 2007.

Vicepreşedintele CSM Bogdan Licu i-a felicitat, însă, pe procurorii anticorupţie, amintindu-le: “Dacă CSM nu vă apăra într-o anumită  perioadă, jumatate din voi numai eraţi aici”.

În anul 2008, DNA făcuse 163 de rechizitorii şi soluţionase pe fond 1624 de cauze. DNA primise 50 de achitări definitive şi şase restituiri de dosare. Numărul de inculpaţi condamnaţi definitiv fusese de 63. 27 din cele 50 de achitări veniseră ca urmare a dezincriminării unor fapte penale. Restul de 23 de achitări reprezenta o creştere faţă de 2007, când se înregistraseră 21. Din cele 23 de achitări pe 2008, şefii DNA susţineau că doar trei erau imputabile procurorilor de caz, la fel şi o restituire.

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Kovesi a participat, în calitate de procuror general, la şedinţa de bilanţ a DNA. Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a susţinut că 'anul 2008 a fost un an bun'.Laura Codruţa Kovesi nu a fost de acord cu concluzia lui Daniel Morar. Ea a spus că 163 de rechizitorii...

Preluat de la EVZ