De ani de zile Georgică Vasilescu se descrie, pe un site de matrimonial, ca un bărbat de 44 de ani, cu facultate, cu funcţie de director executiv şi cu un venit “gras”, de 60.000-100.000 de dolari pe an, adică un venit lunar de vreo 8.000 de dolari. Are “calităţi” invidiate de multe femei cu care se confensa online şi care şi-au agăţat speranţa de un partener iluzoriu. Unele nici nu l-au văzut la ochi şi au fost convinse că au întâlnit partenerul ideal, mai ales că Georgică le promitea o relaţie de lungă durată. Ofiţer, reprezentant NATO, om de afaceri sau reprezentant al Comisiei Europene, bărbatul schimba titulatura şi femeile “ca pe ciorapi”. Întreţinea o relaţie virtuală până reuşea să câştige încrederea reprezentantelor sexului frumos. Pe multe dintre ele le-a convins că “are contul blocat” şi că aşteaptă sume mari de bani, în euro, de la bugetul Uniunii Europene, pentru proiecte pe care le dezvoltase. După ce punea mâna pe bani, escrocul întrerupea orice relaţie cu victima, dar continua să “agaţe online” sub alt nume, cu fotografiile unor bărbaţi arătoşi.

Multe victime au refuzat să depună plângere

Spre exemplu, unei femei, de 39 de ani, din Bucureşti, i-a povestit că îi mai trebuie “doar 1.300 de lei” pentru achitarea unui comission legat de o lucrare IT. Ea, convinsă, i-a trimis banii, dar nu i-a mai văzut înapoi. Prin aceeaşi metodă a mai înşelat şi alte femei, numărul victimelor fiind de câteva zeci, în aprecierea oamenilor legii. Doar o parte dintre ele, însă, şi-au luat inima în dinţi şi au făcut plângere la poliţie. Asta pentru că, au dezvăluit, pentru Evenimentul zilei, oamenii legii, strategia escrocului era de a cere sume de bani relativ mici, de câteva mii de lei, iar multe dintre femeile păcălite s-au lăsat păgubaşe, deşi poliţiştii le-au solicitat să depună plângere. Totuşi, la Secţia 1 Poliţie, din Bucureşti, s-au strâns, rând pe rând, mai multe sesizări. Prima  a fost depusă de bucureşteanca de 39 de ani, în luna ianuarie 2017. După ce femeia a tot aşteptat să i se restituie banii, ea a constatat că datele pe care i le comunicase Georgică erau false. Pe baza sesizării femeii, poliţiştii au descoperit că escrocul a păcălit şi alte femei, cu vârste cuprinse între 36 şi 38 de ani.

De 1 Martie, în faţa judecătorului

Ca să îl poată prinde, poliţiştii de la Secţia 1 au fost sprijiniţi de ofiţeri de la Directia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului   General al Poliţiei Române. Anchetatorii i-au urmărit activitatea lui Georgică Vasilescu în intervalul ianuarie- februarie 2017.  În baza mandatului emis de Judecătoria Sectorului 1, Politia  Secţiei 1 a efectuat, marţi, o percheziţie domiciliară la adresa escrocului pe care l-au “dibuit” în Caransebeş, judeţul Caraş-Severin. Acasă la Georgică Vasilescu au fost descoperite mai multe probe şi mijloace de probă, precum telefoane mobile, tablete, înscrisuri, dar şi sume de bani-în lei şi euro. Cu o zi înainte de Mărţişor, pe 28 ianuarie 2017, Georgică Vasilescu a fost reţinut, iar pe 1 martie va fi prezentat în faţa unui magistrate de la Judecătoria Sectorului 1, cu propunerea de arestare preventivă.

Rezbunare pe Facebook

Despre Georgică Vasilescu, reţelele de socializare păstrează amintiri încă din anul 2012. Pe Faceebok, el are şi un cont realizat, probabil, de o femeie înşelată. Pe 12 decembrie, locaţia lui Georgică Vasilescu este indicată la Penitenciarul Jilava, iar, mai jos, un mesaj: “WANTED!!!
SUNT CAUTAT PENTRUT INSELACIUNE,FURT SI CERSETORIE CU POVESTI ABURITOARE si cersire de bani tel 0754581924 orice informatie despre personaj este recompensata pe masura.”.

Cariera de giggolo naţional a lui Mihai Moacă

Unul dintre cei mai cunoscuţi escroci sentimentali ai României rămâne, însă, arădeanul Mihai Moaca, de 54 de ani, cunoscut sub numele de Mişu Moacă, de la care s-a inspirat şi Georgică Vasilescu. El a fost reţinut, pentru a doua oară, în iunie 2016, tot de poliţiştii de la Poliţia Capitalei. A fost prins în flagrant, în timp ce primea de la o femeie 500 de euro, după ce o convinsese, tot prin intermediul unui site de matrimoniale, că este un “bărbat serios”. Deşi a fost arestat pentru acelaşi mod de operare, în ianuarie 2014, Moacă a continuat să înşele, după ieşirea din penitenciar, zeci de femei.

Cariera de gigolo naţional al lui Moacă a fost relatată de EVZ, în ediţia din 24 ianuarie 2014. Deşi era şomer, bărbatul spunea că este un american bogat, în căutarea iubirii. Femeile nu i-au adus, însă, doar bani. Atunci,  o judecătoare i-a dat şi un mandat de arestare.  Oficial, Moacă a fost pus sub acuzare de două infracţiuni de înşelăciune, după ce a păcălit două femei să-i dea bani pentru a-l avea alături de ele, în pat.

Mihai Moacă şi-a început cariera de escroc sentimental în anul 2008, la Arad. Zeci de femei din toată ţara, agăţate pe site-uri matrimoniale, au depus atunci plângere împotriva lui: au fost seduse, păcălite şi abandonate. În 2010, Moacă a fost la un pas de a fi arestat, dar a dat peste judecători miloşi şi a fost cercetat în libertate. Atunci, el s-a dat ofiţer în cadrul NATO, şi-a confecţionat o legitimaţie falsificată şi căuta virtual femei dornice de o relaţie stabilă. După ce le cucerea sentimental, Moacă se plângea de necazurile sale şi cerea bani pentru a achita mai multe datorii. O profesoară din Arad s-a prezentat la Poliţie. “Am bănuit că nu lucrează la NATO când am văzut ce dinţi cariaţi are. Mi-am zis că aşa ceva nu se poate”, a povestit femeia. În 2014, Mişu şi-a schimbat strategia. Avea un cont pe Facebook, iar din spatele profilului virtual ochea cu atenţie “ţintele”. El le spunea că este cetăţean american cu origini româneşti, că tatăl său este israelian, iar mama sa româncă. De la caz la caz, se lăuda că munceşte ca medic militar la Ambasada SUA sau la Baza Militară de la Deveselu, că este ofiţer în Afganistan, pilot de avioane, sau că pur şi simplu este cel care eliberează vizele la Ambasada SUA. “Sunt foarte bogat, dar îmi este teamă de fetele materialiste. Nu vreau să am relaţii amoroase cu femei sărace”, le mărturisea Moacă. În schimbul unei relaţii de-o viaţă, “la bine şi la rău”, bărbatul le supunea pe femei la un test psihologic. Împreună cu femeia se duceau la o cafea, la un hotel select din Capitală, iar pe drum îi cerea o sumă de bani, între 500 şi 1.000 de euro. Banii îi băga într-un plic, pe care scria adresa femeii, alături de câteva sute de euro ai săi. În momentul în care treceau pe lângă un Oficiu Poştal, Moacă băga în cutia poştală un alt plic. “O să primeşti toţi banii acasă,” o asigura acesta. Banii rămâneau, în realitate, în buzunarul său.

Serviciu de gigolo: “Era ocupaţia zilnică”

Unei alte femei, Moacă i-a cerut să-i facă dovada că este bogată, să-i trimită suma de 3.000 de lei. În schimb, el i-a promis dragostea sa veşnică şi un cadou de 1.400 de euro. Pe 17 ianuarie 2014 a fost prins în flagrant, în Bucureşti, când încerca să păcălească o altă femeie cu 2.400 de lei. O judecătoare a emis, pe 18 ianuarie, un mandat de arestare preventivă pe numele escrocului sentimental. “Pericolul concret pentru ordinea publică este evidenţiat şi de modalitatea concretă de săvârşire a faptelor, în mod repetat, prin acelaşi mod de operare, precum şi de aspecte care reies din interceptările telefonice autorizate în cauză. Rezultă că săvârşirea acestui gen de fapte este o adevărată ocupaţie pentru inculpat, ocupându-se zilnic cu găsirea şi racolarea de noi victime”, şi-a motivat judecătoarea decizia de arestare.

rootstireaActualitate/EsentialFapt divers
De ani de zile Georgică Vasilescu se descrie, pe un site de matrimonial, ca un bărbat de 44 de ani, cu facultate, cu funcţie de director executiv şi cu un venit “gras”, de 60.000-100.000 de dolari pe an, adică un venit lunar de vreo 8.000 de dolari. Are “calităţi”...

Preluat de la EVZ