loading…

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat astăzi, după preluarea mandatului că instituția va face un inventar al tuturor deciziilor CCR pentru a fi puse în acord cele care nu au fost adaptate încă deciziilor curții. Toader a precizat că va merge la CCR unde va fi prezent în numele premierului.

“S-a vorbit în ultima perioadă și se tot vorbește despre nevoia de a pune în acord legislația penală și procesual penală cu deciziile CCR. Prin urmare vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale și procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile și considerentele curții și dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului inițial un proiect de lege pentru a pune de acord legislația penală, procesual penală cu deciziile CCR. Știți bine că dacă nu este pusă în acord în 45 de zile, își încetezează efectele. O fi bine ca legea să își înceteze efectele declarată neconstituțională sau să fie adaptată în acord cu cerințele, cu valorile constituționale? Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord. Al doilea proiect de lege la care m-am referit și care este tot atât de prioritar, directivele acelea care trebuie transpuse. La fel, vom verifica ce directive nu au fost transpuse, ne apropiem de termenul de grație să inițiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur, păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul național o are”, a declarat Tudorel Toader după preluarea mandatului.

În ceea ce privește proiectul de lege privind grațierea, ministrul Justiției a declarat că urmează să vadă conținutul textului de lege.

“Pornim de la distincția dintre oportunitate și legalitate și constituționalitate. Sunt trei direcții. Pornim de la separația puterilor. Cui îi aparține fiecare componentă în elaborarea, adoptarea unor acte normative. Proiectul de lege este la Parlament. Parlamentul este cel care va decide. Înțeleg că astăzi, mâine. Voi avea și o întrevedere cu dânșii pentru a vedea conținutul proiectuluide act normativ. După ce îl văd și îl analizez, cu siguranță îmi voi spune punctul de vedere. Nu vreau să exprim un punct de vedere în abstract, ci în concret, văzând procedura și conținutul proiectului de lege”, a precizat ministrul.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/toader-vom-face-un-inventar-al-tuturor-deciziilor-ccr-referitoare-la-normele-juridice-penale-36443.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/toader-vom-face-un-inventar-al-tuturor-deciziilor-ccr-referitoare-la-normele-juridice-penale-36443-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv