Conform publicaţiei de orientare conservatoare, se aşteaptă ca dna May să declare că cetăţenii Uniunii Europene care vor sosi în Marea Britanie după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor avea în mod automat dreptul de şedere permanentă în Regatul Unit.

Noii imigranţi vor intra sub incidenţa viitoarelor restricţii în materie după ce Marea Britanie va ieşi din UE, şi care ar putea include un nou regim de vize şi acces restrictiv la prestaţii sociale.

Potrivit lui Iain Duncan Smith, parlamentar conservator eurosceptic marcant, anunţul va arăta că dna May preia controlul asupra graniţelor Marii Britanii, lămurind în acelaşi timp situaţia celor 3,6 milioane de migranţi din UE care trăiesc deja pe teritoriul britanic.

 ‘Ea va clarifica situaţia prin stabilirea unui termen-limită clar, în timp ce Uniunea Europeană pare tot mai confuză şi mărginită’, a afirmat Duncan Smith

Theresa May ar urma să declare că imigranţii din UE sosiţi înaintea datei-limită vor avea drepturile protejate atât timp cât cetăţenii britanici care trăiesc în alte ţări comunitare vor primi aceleaşi garanţii.

Totodată, se aşteaptă ca dna May să facă apel la celelalte state din Uniune să se ajungă la un acord rapid pe acest subiect, astfel încât să poată fi eliminat de pe agenda negocierilor pentru Brexit cât mai curând posibil.

Această cerere ar putea însă să o plaseze în conflict cu UE, care face presiuni pentru împingerea până în 2019 a datei de la care libertatea de circulaţie va fi restricţionată. Miniştri din guvernul May s-au arătat însă îngrijoraţi că amânarea acestei date până la finalul negocierilor va conduce la un aflux uriaş de imigranţi din UE care vor veni în Marea Britanie înainte de Brexit.

Potrivit ministrului de interne Amber Rudd, după ce Marea Britanie va ieşi din UE, “vom pune capăt liberei circulaţii aşa cum o ştim’. 

Ea examinează planuri privind oferirea de vize multianuale noilor sosiţi în sectoare cheie ale economiei, simultan cu limitarea accesului la prestaţii sociale. Una din variante prevede ca imigranţii să primească vize de muncă pe 5 ani, dar să le fie interzis accesul la prestaţii sociale cât timp se află în Marea Britanie.

În timp ce Marea Britanie a ajuns deja la acorduri de principiu cu majoritatea membrilor UE, unele state, printre care Germania, au refuzat să discute subiectul până la activarea negocierilor pentru Brexit.

Pentru cei 1,2 milioane de britanici care trăiesc în alte ţări din UE, data-limită va fi decisă în cele din urmă de Bruxelles. Negociatorul-şef al Parlamentului European a propus ca UE să le ofere în mod individual britanicilor opţiunea de a rămâne cetăţeni comunitari.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Conform publicaţiei de orientare conservatoare, se aşteaptă ca dna May să declare că cetăţenii Uniunii Europene care vor sosi în Marea Britanie după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor avea în mod automat dreptul de şedere permanentă în Regatul Unit.Noii imigranţi vor intra sub incidenţa...

Preluat de la EVZ