Oțelul Galați a încetat să existe, anul trecut, la data de 1 aprilie, în urma unei decizii luate de magistrații Tribunalului București, care au consemnat falimentul grupării moldovene.

Cinci ani trecuseră din momentul în care „siderurgiștii“ reușiseră cea mai mare performanță din istoria clubului: câștigarea Ligii I. A urmat participarea în grupele Ligii Campionilor, apoi dezastrul. Clubul s-a adâncit în datorii, președintele Marius Stan a devenit primarul Galațiului, iar Oțelul a retrogradat în 2015.Săptămâna trecută, în urma unei licitații, palmaresul și trofeele au fost vândute pentru 10.000 de euro. În noiembrie 2012, conducătorii de la Arcelor Mittal au decis că e nevoie să găsească un investitor care să salveze echipa de la faliment. Interesat a fost omul de afaceri Dan Adamescu, cel care a decedat în acest an, pe 24 ianuarie. Preluarea clubului a fost făcută în grabă, fără un audit, iar noul patron s-a bazat pe informațiile primite de la primarul Marius Stan.

Datorii de 5 milioane de euro

În intervalul 2009 – 2012, reprezentanții ANAF efectuaseră mai multe controale care vizau modul de calcul al impozitului pe profit aferent intervalului 2005-2008.

Astfel, Oțelul datora aproximativ 5 milioane de euro, creanța fiind stabilită pe 31 Mai 2013, 11 Iul 2013 și 1 August 2013 prin decizii de impunere care, din punct de vedere juridic, reprezintă titlu executoriu. „Oțelul a intrat în incapacitate de plată și în iulie 2013 a intrat în insolvență, cu datorii de aproximativ 33 de milioane de lei. 68% din acest sold – adică aproape 23 milioane lei – reprezenta creanțe bugetare la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați (pentru anii în care noul proprietar nu avea nicio legatura cu Clubul), diferența de 32% alcătuindu-se din datoriile față de furnizori și salariați”, spun reprezentanții The Nova Group, societate ce era administrată de fostul om de afaceri Dan Adamescu.

„Una dintre cele mai proaste investiții“

Cei de la TNG au contestat creanța ANAF, care a fost anulată în decembrie 2015, moment în care Oțelul retrogradase, pierduse jucătorii și nu mai beneficia de drepturile TV.

„Achiziția Clubului Sportiv Otelul Galați este una dintre cele mai proaste investiții pe care Dan Adamescu a aprobat- o vreodată. A fost atras într-o cursă din care nu avea cum să iasă câștigător, pentru că interesele lui Marius Stan prevalau. Și în prezent acest domn încearcă să scape de adevăr calomniindu-l taman pe cel pe care l-a păcălit. În toamna lui 2012, când TNG a preluat clubul, starea financiară îi era precară, fiind la un pas de a fi închis, ca dovadă că, la câteva luni după, ANAF i-a blocat activitatea pentru niște datorii istorice din vremea gestionării lui Marius Stan. Vina pe care o poartă Dan Adamescu este aceea de a se fi lăsat mințit de Marius Stan, pierzând astfel de două ori: bani și imagine“, a declarat Alexander, fiul lui Dan Adamescu.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/23alexander-adamescu.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/23alexander-adamescu-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialFotbal intern
Oțelul Galați a încetat să existe, anul trecut, la data de 1 aprilie, în urma unei decizii luate de magistrații Tribunalului București, care au consemnat falimentul grupării moldovene.Cinci ani trecuseră din momentul în care „siderurgiștii“ reușiseră cea mai mare performanță din istoria clubului: câștigarea Ligii I. A urmat participarea...

Preluat de la EVZ