Mulți iranieni văd în noul președitne același „aluat” ca și Ahmadinejad, care a șocat sistemul atunci când a ajuns la putere, în 2005, combinând retorica dură și politicile economice populiste, pentru a obține un rezultat spectaculos, fiind susținut de clasa socială săracă din Iran, scrie The Guardian.

Scrisoarea a fost publicată în limbile engleză și farsi, pe site-ul său, și el pare să se simtă „înrudit” în spirit cu Trump. „Excelența Voastră (Trump) a descris pe bună dreptate sistemul politic american și electoral ca fiind corupt și anti-public”, a scris Ahmadinejad.

Dar cea mai mare parte a scrisorii se referă la solicitarea adresată lui Trump să pună capăt intervențiilor în Orientul Mijlociu și să renunțe la „aroganța” fostelor administrații americane.

Ahmadinejad se referă și la interdicția lui Trump privind vizele emise pentru cele șapte state musulmane, inclusiv Iranul. „Prezența și eforturile constructive ale elitei și oamenilor de știință din diferite națiuni, inclusiv din rândul compatrioților mei iranieni, au avut un rol major în dezvoltarea SUA…în prezent SUA aparține tuturor națiunilor”.

La final, ține o scurtă prelegere despre respectarea femeilor – cu referire la informațiile că Trump ar fi agresat sexual câteva reprezentante ale sexului frumos. „Marii oameni ai istoriei respectau extrem de mult femeile și le recunoșteau calitățile date de Dumnezeu”, scrie Ahmadinejad.

Ahmadinejad și-a făcut un obicei din a scrie liderilor lumii, trimițând scrisori fostului președinte Barack Obama, cancelarului german Angela Merkel și Papei – dar și o scrisoare de 18 pagini către fostul lider american George W. Bush.

Când Trump a fost ales președinte, în noiembrie 2016, mulți iranieni au glumit pe seama similitudinilor cu fostul lor președinte, ale cărui mandate s-au încheiat în 2013.„Când Ahmadinejad a zis că vrea să-și exporte metoda sa de a gestiona lumea, nu l-am luat în serios…”, a scris un comentator pe rețele de socializare.

Este posibil ca această scrisoare să fie și una de imagine, în plan  intern, pentru Ahmadinejad, după ce liderul suprem iranian l-a avertizat să nu candideze din nou, în alegerile prezidențiale din luna mai.

Ahmadinejad a înmânat scrisoarea Ambasadei Elveției la Teheran, care reprezintă interesele SUA în Iran. Ambasada a refuzat să comenteze, iar oficialii americani încă nu și-au exprimat vreo opinie, scrie ABC News.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Mulți iranieni văd în noul președitne același „aluat” ca și Ahmadinejad, care a șocat sistemul atunci când a ajuns la putere, în 2005, combinând retorica dură și politicile economice populiste, pentru a obține un rezultat spectaculos, fiind susținut de clasa socială săracă din Iran, scrie The Guardian.Scrisoarea a fost...

Preluat de la EVZ