Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a cerut explicații în scris până luni dimineață Inspectoratului Școlar Județean Prahova după ce unul dintre subiectele date la faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română a fost redactarea unui “denunț”.

loading…

“Aștept un răspuns de la Prahova, de la Inspectoratul Județean. Cel târziu, mâine de dimineață, am cerut să pregătească un răspuns în scris, cu toate detaliile. Până nu am toate detaliile, nu mă pot pronunța în legătură cu acest subiect. Vorbim de limba română și depinde de profesor și în ce context a pus întrebarea respectivă. Olimpiadele județene sunt gestionate de inspectoratele școlare județene, ei fac subiectele, prin comisiile lor. În mod concret, se ocupă inspectorul de specialitatea respectivă, în cazul acesta, de limba română. Acest subiect a fost dat și la Cluj și la Bistrița pentru că ei au gândit să fie subiect comun pentru cele trei județe”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educației, Pavel Năstase.

Inspectoratul Școlar Prahova a demarat verificări după ce unul dintre subiectele date la faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română a fost redactarea unui “denunț”.

Subiectul redactării unui denunț a fost postat pe pagina sa de socializare de către unul dintre profesorii evalutori de la faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, desfășurată sâmbătă în Prahova.

„Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeții” de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota. Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa județeană, cls. XII, anul 2017”, a scris Dan Gulea, profesor la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.

Potrivit cadrului didactic, denunțul valora 30 de puncte, iar întreaga lucrare 120 de puncte.

„Înțeleg că DNA Ploiești are foarte mult de lucru (își face de lucru), dar a transfera denunțul în curriculumul școlar, fie și în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simț. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denunțului. Olimpiadele denunțului”, a adăugat profesorul.

Potrivit Inspectoratului Școlar Prahova, subiectele nu au fost făcute de Ministerul Educației.

„Colegii mei au avut de ales: fie fac la nivel de județ, fie se asociază cu mai multe județe și fac un subiect unic. Au ales a doua variantă. Știu sigur de Cluj și Bistrița că au mai fost în această asociere. Fiecare a făcut partea lui din subiecte. Acum nu știu cine a făcut acest subiect”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Aurel Graur, purtător de cuvânt al ISJ Prahova.

Potrivit sursei citate, se fac verificări dacă acest subiect este conform cu programa școlară. „Oamenii sunt mai mult curioși cine a făcut asemenea subiect. Verificăm și asta. Probabil nu s-au gândit, când l-au făcut, că va crea atâtea discuții. Subiectul a fost dat, problema e dacă e conform cu programa școlară”, a adăugat Aurel Graur.

rootstireaActualitate/Esential
Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a cerut explicații în scris până luni dimineață Inspectoratului Școlar Județean Prahova după ce unul dintre subiectele date la faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română a fost redactarea unui “denunț”. ...

Preluat de la romania ntv