Boris Nemțov, perceput ca un reformator, un democrat, vicepremier în timpul fostului președinte Boris Elțîn, a fost un critic dur al președintelui Vladimir Putin.

Cinci ceceni au fost judecați pentru crimă, în octombrie. Ei au negat acuzațiile, iar rudele lui Nemțov se tem că oricine ar fi fost cel care a comandat crima, el va rămâne nedescoperit, scrie BBC News.

Boris Nemțov a fost împușcat în spate, în timp ce mergea acasă de la un restaurant, cu prietena lui ucraineană, noaptea, în apropiere de Kremlin, în 27 februarie 2015.

Fusese mai devreme la postul de radio Ekho Moscow, cerând ascultătorilor să se alăture unui protest, în acel weekend. L-a acuzat pe președintele rus că a lansat un război ilegal  în Ucraina, ceea ce a adus sancțiuni din partea Occidentului și o criză economică.

El plănuia să publice un documentar referitor la implicare Rusiei în estul Ucrainei.

Zeci de mii de oameni au mărșăluit prin Moscova, la două zile după uciderea lui, mii de persoane au participat la înmormântarea sa.

Aliații politici ai lui Nemțov cred că această crimă era menită să-i sperie pe toți criticii lui Putin și să-i reducă la tăcere.

Activistul opoziției Vladimir Kara-Murza a cerut oamenilor să se alăture marșurilor comemorative, care se vor organiza și în Sankt Petersburg și Ekaterinburg.

Kara-Murza se află într-o perioadă de refacere, după ce a fost bolnav și medicii i-au indus strea de comă. Simptomele sale au fost similare cu o cele ale unei afecțiuni fatale, din 2015, care se crede că este rezultatul unei otrăviri intenționate.

Procesul celor cinci ceceni acuzați pentru uciderea lui Nemțov a început în octombrie.

Suspectul, care spun anchetatorii că a fost autorul crimei, Zaur Dadaiev, a fost un ofițer aflat sub comandat pro-moscovitului Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din Caucazul de Nord. Liderul Ceceniei a negat, desigur, orice implicare în acest asasinat.

Președintele Putin a numit crima „cinică și josnică” și a promis să-i pedepsească pe cei responsabili.

În Rusia a cunoscut mai multe crime la adresa unor politicieni sau jurnaliști cunoscuți.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Boris Nemțov, perceput ca un reformator, un democrat, vicepremier în timpul fostului președinte Boris Elțîn, a fost un critic dur al președintelui Vladimir Putin.Cinci ceceni au fost judecați pentru crimă, în octombrie. Ei au negat acuzațiile, iar rudele lui Nemțov se tem că oricine ar fi fost cel care...

Preluat de la EVZ