loading…

Medicii de la Spitalul Spiridon din Iași au făcut, după operația în premieră din septembrie, când i-au pus o proteză de șold unui bărbat cu hemofilie, o intervenție la piciorul lui Constantin Maftei, 48 de ani, diagnosticat cu aceeași boală, care nu permite sângelui să se coaguleze.

La începutul lunii februarie, Constantin Maftei a intrat în spital în scaunul cu rotile, iar acum, la aproape trei săptămâni de la operație, merge singur, fără cârje sau cadru, conform Mediafax.

„La vârsta de trei ani și jumătate am fost diagnosticat cu hemofilie tip A, formă severă. În urma nenumăratelor hematoame din articulații s-a ajuns de a se bloca articulațiile, cu dureri aproape insuportabile. Încercând în mai multe instituții medicale, în mai multe spitale, nu mai aveam bază că se poate face o operație, neavând putere financiară să merg afară, să fac o astfel de operație care la ei se făceau”, povestește Constantin Maftei.

O echipă formată din medici hematologie, chirugie ortopedică și anestezie terapie intensivă i-au plantat o proteză la genunchiul stâng. Operația a fost una complexă și dificilă tocmai din cauza bolii pacientului. “Teoretic nu ar fi nimic deosebit din punct de vedere al tehnicii dacă ar fi fost un genunchi ușor. Din păcate era un genunchi extrem de retractat, a necesitat eliberări de părți moi foarte mari, nu s-a putut pune o proteză obișnuită. Nu a fost nicio sângerare, pacientul a fost perfect contolat din punct de vedere hematologic, dar retracțiile foarte mari ne-au pus probleme. Sigur, oricine putea să opereze o proteză de genunchi, problema este găsim o echipă să se ocupe de așa ceva? Să găsești hematolog, anestestist, medici, asistenți care au stat numai pentru el zi și noapte post operatoriu, asta este cel mai greu. Sunt țări din Europa de Est care au doi pacienți operați, câti avem și noi în Iași. Nu e simplu deloc.”, a explicat Paul Sârbu, chirurgul ortoped care l-a operat pe Consantin Maftei.

„Este un tratament foarte scump, dosarul lui a fost înaintat la Casa de Asigurări de Sănătate, a fost operație dificilă pentru că fiind hemofilic, există un risc foarte mare de sângerare. Tratamentul de substituție este cu Eptalog Alfa. S-au utilizat 531 de flacoane, iar costul tratamentului este în jur de 300.000 de euro, numai pentru realizarea intervenției chirurgicale și încă 100.000 de euro pentru perioada de kinetoterapie.”, a declarat Oana Bădulescu, șefa Clinicii de Hematologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași. Banii au fost decontați în totalitate prin Programul Național de Hematologie.

Aceasta este cea de-a doua operație de acest tip realizată de către echipa de la Iași. Prima a avut loc în luna septembrie și a fost o premieră națională. Atunci un pacient de 46 de ani diagnosticat cu hemofilie severă a intrat în sala de operație pentru o protezare de șold. De atunci, la Iași ajung dosarele unor bolanvi din toată țara.

Alți doi bolnavi sunt acum în curs de evaluare pentru intervenții chirurgicale de același fel. În evidența spitalului “Sf. Spiridon” din Iași sunt 59 de pacienți cu hemofilie, din mai multe județe ale Moldovei.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/medicii-ieseni-i-au-plantat-o-proteza-unui-bolnav-de-hemofilie-costul-tratamentului-depaseste-400-000-de-euro-36410.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/medicii-ieseni-i-au-plantat-o-proteza-unui-bolnav-de-hemofilie-costul-tratamentului-depaseste-400-000-de-euro-36410-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv