Sub titluri precum „Papa sugerează că e mai bine să fii ateu decât catolic ipocrit”, Reuters, CNN sau The Guardian au scris despre predica Episcopului Romei de joi. Doar că, scriu cei de la ChurchPOP, titlurile sunt complet greșite, pentru că Papa nu a afirmat așa ceva. El a citat ceea ce crede că spun ne-creștinii atunci când văd catolici ce merg regulat la slujbe, dar în viața cotidiană sau în afaceri se comportă nedrept, încălcând morala religioasă.

Potrivit Radio Vatican, Suveranul Pontif a spus, în predică, astfel: „Dar ce este scandal? Scandalul este a spune ceva și a face altceva; este viața dublă. O viață cu totul duplicitară:Sunt foarte catolic, merg întotdeauna la slujbă, aparțin bisericii; dar viața mea nu este una de creștin, eu nu le plătesc angajaților mei salarii corecte, exploatez oameni, fac afaceri murdare, spăl bani…”. O viață dublă. Și atât de mulți creștini sunt astfel, și asemenea oameni îi scandalizează pe alții. De câte ori nu auzim – toți, printre vecini sau pe aiurea – „dar decât să fii un astfel de catolic, mai bine să fii un ateu”. Acesta este scandalul. Distrugi. Ai o influență foarte proastă. Și asta se întâmplă zilnic, este de ajuns să te uiți la știri la TV sau să citești ziarele. În ziare sunt atât demulte scandaluri și se face atât de multă publicitate scandalurilor. Și din scandaluri vine distrugerea”.

Redactorul ChurchPOP arată că ideea că ar fi preferabilă starea de ateu celei de catolic ipocrit este ceea ce alții spun atunci când văd viețile și acțiunile unor credincioși, nu că Papa Francisc însuși ar crede că e mai bine să fii ateu. 

Potrivit doctrinei catolice, scandalul este un păcat ce are loc de fiecare dată când cineva rănește spiritual o altă persoană. Termenul corespunde oarecum cu „smintirea” din tradiția ortodoxă, având originea în grecescul „skandalon”, care apare în Matei XVI, 23, atunci când Iisus îl ceartă pe Sf. Petru spunându-i că îi este sminteală. Predica Papei Francisc era împotriva acestui păcat, pornind de la avertismentul cristic contra celor ce-i duc pe alții la păcat.

ChurchPOP este o publicație catolică membră a Eternal Word Television Network (ETWN), care prezintă accesibil și cu umpr realitățile din viața credincioșilor și a bisericii, cu ediții în engleză, spaniolă și portugheză. 

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Sub titluri precum „Papa sugerează că e mai bine să fii ateu decât catolic ipocrit”, Reuters, CNN sau The Guardian au scris despre predica Episcopului Romei de joi. Doar că, scriu cei de la ChurchPOP, titlurile sunt complet greșite, pentru că Papa nu a afirmat așa ceva. El a citat...

Preluat de la EVZ