Modul de reglementare a răspunderii magistraţilor în România este la standardele europene, a afirmat, vineri seară, procurorul general al România, Augustin Lazăr.

“Imputabilitatea achitărilor şi restituirilor face obiectul unei evaluări separate a unei structuri specializate a Ministerului Public, care este servicu de îndrumare şi control. Tocmai în acest stadiu suntem acum, toate achitările la toate direcţiile şi secţiile operative ale Ministerului Public sunt sub lupa colegilor noştri. Modul de reglementare a răspunderii magistraţilor în România este (…) la standardele europene pentru răspunderea magistraţilor. Atunci când au fost realizate legile noastre, legea de organizare, legea privind statului magistraţilor, ea a fost inspirată din modelele occidentale ale colegilor noştri”, a declarat Augustin Lazăr într-un interviu acordat TVR.

Întrebat cine îi verifică şi îi poate sancţiona pe magistraţi pe latură penală, Lazăr a răspuns că standardele sunt aceleaşi pentru oricine a comis o faptă prevăzută de legea penală.

“Nu mai puţin de 16 magistraţi, şapte judecători şi nouă procurori, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni. Nu există nicio diferenţiere, oricine a comis o faptă prevăzută de legea penală, standardele sunt aceleaşi. Sigur că cei cărora li se aplică legea penală ar dori o altfel de răspundere. Aşa ceva nu e posibil, adică să pui sabia lui Damocles deasupra unui magistrat judecător să îi spui că de fiecare dată când va greşi în dosar, şi va greşi omeneşte, îi va lua casa sau îi va lua gâtul sau cine ar mai sta să mai judece în condiţiile acestea. (…) Modelul românesc nu este inedit şi nici nu va fi inedit pentru că noi trăim în Europa, noi am luat modelul occidental, al culturii occidentale şi la fel este peste tot”, a precizat Lazăr.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Modul de reglementare a răspunderii magistraţilor în România este la standardele europene, a afirmat, vineri seară, procurorul general al România, Augustin Lazăr.'Imputabilitatea achitărilor şi restituirilor face obiectul unei evaluări separate a unei structuri specializate a Ministerului Public, care este servicu de îndrumare şi control. Tocmai în acest stadiu suntem...

Preluat de la EVZ