loading…

Academia de Artă și Tehnică Cinematografică (Académie des Arts et Techniques du Cinéma) a decernat Premiile César la Sala Pleyel din Paris.

Filmul “Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, și lungmetrajul “Toni Erdmann”, cu participare românească, în regia lui Maren Ade, au fost nominalizate în categoria “Cel mai bun film străin” la Premiile César 2017.

“Bacalaureat” îi are în rolurile principale pe Adrian Titieni și Maria Drăguș și spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi. Din distribuția filmului fac parte și actorii Vlad Ivanov, Lia Bugnar, Rareș Andrici și Tudor Smoleanu.

Cristian Mungiu a fost elogiat “la scenă deschisă” de revista Paris Match. Realizatorului de film român i-a fost dedicată o cronică entuziastă, pentru “Bacalaureat”, la secțiunea Cinema a site-ului prestigioasei reviste franceze.

“După ce a obținut Palme dʼOr în 2007 pentru «4 luni, 3 săptămâni și 2 zile», – a scris Match – cineastul român Cristian Mungiu revine cu un thriller despre corupție: «Bacalaureat» – premiul pentru regie la Cannes, 2016.”

La data obținerii premiului de la Cannes, criticul de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, a spus despre filmul lui Mungiu că este “un studiu de observație de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuțiozitate și subtilitate” și i-a acordat 5 stele din 5.

În evaluarea din decembrie anul trecut, Paris Match a acordat 4 stele din 5 aceluiași film, dar concluzia articolului este cât se poate de fermă și de flatantă: “Cristian Mungiu este un mare cineast, iar «Bacalaureat» este un film mare.”

Totodată, lungmetrajul “Toni Erdmann” (Austria – Germania), co-produs de românca Ada Solomon și filmat la București, a fost nominalizat la categoria “Cel mai bun film străin”.

Această a 42-a ediție a Premiilor César a omagiat, anul acesta, întreaga carieră a actorului francez Jean Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani.

Tot acum, actorului american George Clooney i-a fost înmânat un “premiu de onoare” pentru întreaga sa carieră. Clooney a fost însoțit la ceremonie de soția lui, Amal, care a făcut recent public faptul că este însărcinată cu gemeni. “Nu ne putem erija în apărători ai libertății în lume dacă o disprețuim la noi acasă.” – a spus Clooney când i-a fost înmânată statueta, o aluzie limpede la Donald Trump.

Principalele Premii César ale ediției 2017 sunt:

Premiul pentru Cel mai bun film:
“Elle”, de Paul Verhoeven

Premiul pentru Cea mai bună actriță:
Isabelle Huppert, pentru rolul din “Elle”

Premiul pentru Cel mai bun actor:
Gaspard Ulliel, pentru rolul din “Juste la fin du monde”

Premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar:
Déborah Lukumuena pentru rolul din “Divines”

Premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar:
James Thierrée, pentru rolul din “Chocolat”

Premiul pentru Cel mai bun regizor:
Xavier Dolan, pentru “Juste la fin du monde”

Premiul pentru Cel mai bun film străin:
“I, Daniel Blake” (producție franco-britanică), de Ken Loach

Premiile César au fost inițiate de George Cravenne, în 1976. Prima ceremonie a avut loc la Paris, la 3 aprilie 1976, la Palais des Congrès. Au fost atribuite, atunci, 13 premii, față de cele 20 care sunt înmânate astăzi.
Statueta care însoțește premiul a fost creată de sculptorul francez Cesar Baldaccini (născut la Marsilia), are 30 de centimetri înălțime și cântărește 3 kilograme.

Pentru ediția din acest an a Premiilor César a fost desemnat președinte regizorul franco-polonez Roman Polanski.

Profund marcat de polemicile iscate de desemnarea sa drept președinte al celei de-a 42-a ediții a Premiilor César, acesta s-a recuzat.

Rețelele sociale au explodat atunci când lui Polanski i s-a propus președinția Premiilor César, organizațiile feministe au chemat la boicotul festivalului și însuși Ministrul francez pentru drepturile femeilor, Laurence Rossignol, a criticat vehement desemnarea.

Regizorul franco-polonez Roman Polanski s-a născut în 1933, în Franța. În anul 1937, familia sa s-a întors în Polonia și, după invazia nazistă, a fost închisă în ghetoul din Cracovia. Tatăl a supraviețuit războiului, dar mama sa a murit la Auschwitz. Polanski a debutat în lungmetraj cu filmul “Cuțitul în apă” (1962), un film-cult al cinematografiei poloneze. După acest film, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin, Polanski s-a stabilit în Franța.

În 1977, în California, cineastul (pe atunci în vârstă de 43 de ani) a fost arestat sub acuzația de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de “raporturi sexuale ilegale”, a stat închis 42 de zile, apoi a fost eliberat condiționat și a fugit din Statele Unite înainte de pronunțarea verdictului în procesul în care era implicat.

La 7 decembrie 2016, printr-o sentință definitivă, Curtea supremă din Polonia a refuzat cererea de extrădare a lui Polanski în Statele Unite. La pronunțarea sentinței, regizorul, care locuiește la Paris, s-a declarat încântat de faptul că va putea, în sfârșit, să meargă în Polonia, “la Salwator (cartier rezidențial din Cracovia), să mă reculeg la mormintele tatălui meu și la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat la 9 octombrie 2016). Regret doar că a trebuit să aștept atât de mult această decizie. “

În septembrie 2009, Polanski a venit în Elveția, la Festivalul de film de la Zurich, unde urma să i se înmâneze un premiu pentru întreaga carieră. Poliția elvețiană l-a reținut atunci, la cererea americanilor, iar Polanski a fost ținut în arest la domiciliu, la o vilă pe care o are în Elveția, țară care, în cele din urmă, a refuzat să-l extrădeze în Statele Unite unde acuzația de viol nu s-a prescris.
În vârstă de 83 de ani, Polanski a fost recompensat de opt ori cu Premiul César.

Urmare a recuzării lui Polanski, Academia care acordă Premiile César a hotărât ca, în acest an, să nu desemneze un președinte al juriului.

“Nu am propus nimănui să fie președinte al juriului din rațiuni pe care le veți pricepe foarte lesne”, a transmis Alain Terzian, președintele Académie des Sciences et Techniques du Cinéma.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/au-fost-desemnati-castigatorii-premiilor-celei-de-a-42-a-editii-a-premiilor-cesar-36395.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/au-fost-desemnati-castigatorii-premiilor-celei-de-a-42-a-editii-a-premiilor-cesar-36395-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
loading... ...

Preluat de la romania ntv