Coaliţia de guvernare a decis „ferm” să nu ofere opoziţiei funcţia de preşedinte al comisiei SIE. PSD vrea să se răzbune după ce preşedintele Klaus Iohannis a pus doar de la PNL şefi la SRI şi SIE. Surse din PSD au relatat EVZ că discuţiile se poartă acum exclusiv vizavi de persoana din coaliţie care să preia controlul spionajului extern.

Social-democraţii doresc să-i ofere funcţia senatorului PSD Mihai Weber, care a căpătat experienţă în legislatura trecută ca membru simplu al comisiei. PSD îi mai susţine ca membri simpli pe Dorel Căprar şi Niculae Bădălău. Contactat ieri de EVZ, Weber nu a respins ideea.

În acelaşi timp, ALDE ar dori să conducă ea comisia SIE, prin intermediul copreşedintelui partidului, Călin Popescu Tăriceanu, au relatat surse din partid pentru EVZ. Problema este că liderul PSD, Liviu Dragnea, consideră că „ar fi o mare greşeală” ca Tăriceanu să se ocupe de controlul SIE, spun liberaldemocraţii.

Regulile înţelegerii

Până la o decizie finală, partidele au negociat şi au depus în Parlament un proiect de lege de modificare a legii SIE, potrivit căruia numărul de membri din comisia de control creşte de la 5 la 7, pentru a face loc tuturor formaţiunilor politice. Din comisia SIE vor face parte 4 deputaţi şi 3 senatori, prevede proiectul. Surse parlamentare au spus EVZ că numărul de locuri s-a împărţit astfel: PSD – 3, PNL – 1, ALDE – 1, PMP – 1, UDMR – 1.

Cine e în cărţi

Liberalii îl susţin în comisia SIE pe deputatul Răzvan Prișcă, iar USR pe senatorul Nicu Fălcoi. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a declarat EVZ că liberalii nu speră să obţină şefia comisiei. „Pe cutumă era în felul următor, partidul majoritar ia SRI, al doilea ia SIE, dar PSD nu dorește să cedeze șefia comisiei SIE”, a explicat el.

PMP nu a stabilit încă pe cine va trimite în comisie, în timp ce UDMR ar fi de acord să le cedeze minorităţilor locul lor, pentru că au deja reprezentant în comisia de control a SRI. (Au contribuit Ana Petrescu și Iasmina Ardelean)

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Coaliţia de guvernare a decis „ferm” să nu ofere opoziţiei funcţia de preşedinte al comisiei SIE. PSD vrea să se răzbune după ce preşedintele Klaus Iohannis a pus doar de la PNL şefi la SRI şi SIE. Surse din PSD au relatat EVZ că discuţiile se poartă acum exclusiv...

Preluat de la EVZ