„Sub acoperirea de specialist economic, Ion Mihai Pacepa a ajuns în anul 1956 să fie adjunct al misiunii diplomatice române în Republica Federală Germania. În realitate, el era acolo șeful rezidenței de spionaj a României. În anul 1966, a devenit adjunct al temutei DIE – Direcția de Informații externe. În această calitate, el a fost o piesă foarte eficientă a sistemului. Drept care, în primăvara lui 1972, Pacepa a devenit consilierul lui Nicolae Ceaușescu pentru securitate națională și, totodată, prim-adjunct al șefului DIE și secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, cu gradul de general-locotenent”, notează istoricul Adrian Cioroianu în cartea sa apărută la Editura Curtea Veche – Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor.

Banii erau destinați unui contract discret între România și Germania Federală?

„Pe cât de mare era încrederea lui Ceaușescu în Pacepa, pe-atât de mare a fost surpriza atunci când, în ziua de 24 iulie 1978, Pacepa – aflat la Bonn, în Germania –  a cerut azil în Statele Unite ale Americii. Odată cu fuga lui Pacepa, unele dintre cele mai secrete operațiuni ale lui Nicolae Ceaușescu erau livrate americanilor. Surpriza, la București, a fost imensă. Ceaușescu (…) a reacționat schimbând din temelii sistemul și personalul Securității externe a României. Pacepa era cel mai galonat defector din serviciile secrete românești și unul dintre cei mai importanți din întregul lagăr comunist”, relatează Adrian Cioroianu.

Luptător împotriva comunismului, trădător de țară sau triplu agent

„Enigmele fugii generalului rămân încă numeroase. Există varianta că motivul prezenței sale la Bonn, în iulie 1978, era un mesaj secret din partea lui Ceaușescu pentru cancelarul german Helmut Schmidt. Altă variantă spune că el avea în servieta sa câteva milioane de dolari, pentru un contract discret între statul român și o firmă germană. Din punct de vedere politic, după căderea eșafodajului comunist din România persoana fostului general a fost reabilitată, iar Pacepa este considerat azi drept unul dintre cei care au contribuit major la destructurarea comunismului în estul Europei. Dar alții (cadre din fosta Securitate română, dar nu numai) încă îl consideră pe Pacepa un trădător și chiar spun că el ar fi fost un agent triplu: ar fi lucrat simultan pentru București, pentru Moscova și pentru Washington”, a încheiat istoricul Adrian Cioroianu.

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
„Sub acoperirea de specialist economic, Ion Mihai Pacepa a ajuns în anul 1956 să fie adjunct al misiunii diplomatice române în Republica Federală Germania. În realitate, el era acolo șeful rezidenței de spionaj a României. În anul 1966, a devenit adjunct al temutei DIE – Direcția de Informații externe. În...

Preluat de la EVZ