Joi 2 februarie, în Aulnay-sous-Bois, o periferie a Parisului, un grup de tineri este interpelat de patru polițiști aproape de ora 5 seara. Are loc o altercație: în timp ce restul grupului fuge, unul dintre tineri, Théo Luhaka, de 22 de ani, se confruntă violent cu polițiștii. Aceștia îl culcă la pământ, iar Théo a declarat că unul dintre polițiști i-a dat pantalonii jos și i-a introdus în anus bastonul telescopic.

Informația a provocat o furtună în Franța: demonstrații, proteste, dar și acte de vandalism care cuprind întreaga țară.

După modelul anti-Trump, stânga a dezlănțuit anarhia, războiul de stradă.

Nimeni nu are nici o îndoială: polițiștii violenți, rasiști și homofobi sunt vinovați. Imaginea cu François Hollande lăcrimos la patul lui Théo, în spitalul unde este internat, au făcut înconjurul lumii.

Iată, însă, că lucruri interesante încep să iasă la iveală în legătură cu această afacere.

Théo este departe de a fi un simplu tânăr, o biată victimă de culoare a străzii: el și familia sa aveau probleme cu justiția cu mult înainte de 2 februarie, ziua incidentului.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Le Parisien, parchetul din Bobigny a deschis în iunie 2016 împotriva lui Théo și a familie Luhaka o anchetă cu suspiciunea de „abuz de încredere și escrocherie”.

Mai precis, este vorba de Asociația Aulnay Events, condusă de fratele lui Théo, Michael Luhaka, care trebuia să angajeze 30 de persoane pe post de animatori de stradă care să lupte împotriva violenței în zonă.

Pentru a se achita de această nobilă sarcină, Aulnay Events a primit subvenții de stat în valoare de 678.000 de euro. Însă conducerea asociației nu a putut oferi nici o dovadă Inspectoratului Muncii că banii au fost folosiți în acest scop..

Și asta nu este totul. Nu doar că asociația nu a putut dovedi că angajările animatorilor nu au fost fictive, însă nu a plătit nici 350.000 asigurări sociale. Mai mult, 170.000 de euro din banii deturnați au ajuns în conturile personale ale familiei Luhaka, din care 52.000 de euro în conturile lui Théo.

Pe de altă parte, și cazul așa-zisului viol la care Théo ar fi fost supus de violenții polițiști începe să se clatine.

În timp ce Théo a relatat că stătea „liniștit” lipit de perete, când i s-a înfipt bastonul telescopic „între fese”, polițistul suspectat de acest gest violent declara, citat de L’Express:

„Unul dintre indivizii controlați a avansat cu capul înainte spre mine, ca și cum ar fi vrut să mă lovească. Atunci, cu palma în obrazul lui l-am respins.”

Și polițistul continuă:

„În acel moment, individul care se afla în stânga și care nu fusese încă percheziționat s-a amestecat, m-a apucat de guler și mi-a zis ceva de genul: ‘Hei, ce faci acolo?’. I-am respins imediat brațul cu mâna, dar el tot nu mi-a dat drumul. Un coleg a intervenit. I-a apucat brațul ca să-mi dea drumul. Însă individul (Théo) s-a întors spre el și a urmat un schimb de lovituri.”

Relatarea polițistului a continuat astfel:

„În timp ce i-am apucat brațul am primit de la el un pumn în pometele stâng. Câteva clipe am fost amețit. Am înțeles atunci că individul era în stare de orice pentru a fugi. Se zbătea, lovea cu pumnii în toate părțile, cu picioarele.”

Urmează o luptă violentă pentru imobilizarea lui Théo:

„Mi-am folosit bastonul telescopic și i-am aplicat lovituri țintind spatele coapselor. Continua să se zbată, se întorcea, gesticula folosindu-și gabaritul musculos și a reușit să se scoale. A continuat să lovească în toate direcțiile.”

A fost un moment în care Théo părea să reușească să scape:

„L-am văzut cum îl lovea pe colegul meu, care era jos, cu spatele la pământ, și apoi un jet de gaz a ieșit din doza colegului meu. În ciuda gazului, a reușit să se ridice în picioare. (…) Continua să-l calce în picioare pe colegul meu. Am decis să-l lovesc cu bastonul membrele inferioare sperând că-și va pierde echilibrul și să-l aduc la pământ. Eforturile mele au dat roade și individul a căzut. Aflat la pământ, a continuat să aplice lovituri cu picoarele. Cu bastonul i-am dat o lovitură la nivelul picioarelor. Am reușit în fine să-i punem cătușele pe o mână și apoi pe cealaltă.”

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere confirmă relatarea polițistului. Pe imagini se vede că nici un polițist nu-i dă pantalonii jos lui Théo. Institutul de Medicină Legală a concluzionat că a fost „o penetrare neintenționată”.

Pe imagini se mai vede cum Théo Luhaka a intervenit la 15 secunde după apariția polițiștilor. Imobilizarea sa a durat 30 de secunde, un interval insuficient pentru un viol.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/violente-2.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/violente-2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Joi 2 februarie, în Aulnay-sous-Bois, o periferie a Parisului, un grup de tineri este interpelat de patru polițiști aproape de ora 5 seara. Are loc o altercație: în timp ce restul grupului fuge, unul dintre tineri, Théo Luhaka, de 22 de ani, se confruntă violent cu polițiștii. Aceștia îl...

Preluat de la EVZ