Raportul de toxicologie realizat de autoritățile malaysiene relevă că asasinatul a fost comis cu ajutorul „agentului neurotoxic VX”, care este clasificat de către ONU ca „armă de distrugere în masă”, informează BBC.

Există o suspiciune foarte mare că crima de săptămâna trecută a fost organizată de regimul de la Phenian, dar acesta neagă categoric și s-a opus ca autoritățile malaysiene să ancheteze condițiile morții lui Kim Jong-nam, cerând ca trupul acestuia să fie trimis de urgență în Coreea de Nord.

Șeful poliției din Malaysia, Khalid Abu Bakar, a declarat vineri că una dintre femeile care l-au atacat pe aeroport pe Kim Jong-nam s-a intoxicat și ea, suferind stări de vomă.

El a aăugat că aeroportul și zonele unde suspecții au circulat vor fi decontaminate.

Kim Jong-nam a murit în drum spre spital după ce una dintre cele două femei care l-a atacat i-a aplicat pe față o batistă, probabil impregnată cu agentul VX.

Khalid a declarat că urme de VX au fost descoperite în probele prelevate de pe fața și ochii lui Kim de către Departamentul de Chimie din Malaysia.

Șeful poliției a mai declarat că și alte probe se află în curs de cercetare, pentru a se afla cum a intrat agentul VX în Malaysia.

Bruce Bennett, un expert în armament de la Rand Corporation, consultat de BBC, a declarat că a fost nevoie de o mică cantitate pentru a-l ucide pe Kim Jong-nam.

Substanța i-ar fi afectat imediat sistemul nervos, provocându-i tremurături, iar moartea ar fi survenit după numai câteva minute

Agentul VX este o puternică armă chimică, limpede, de culoare arămie, uleios, fără miros și fără gust, scrie BBC.

Acesta acționează pătrunzând prin piele și distrugând transmisiile impulsurilor nervoase: o picătură pe piele poate ucide în câteva minute. O doză mică poate provoca durerei de ochi, tulburări ale vederii, stări de vomă, leșin.

Când este utilizat ca armă, agentul VX poate fi diseminat într-un spray sau prin vaporizare ori poate fi utilizat pentru contaminarea apelor, hranei, produselor agricole.

VX poate fi absorbit în corp prin inhalare, ingestie, contact al pielii sau al ochilor.

Numele științific al Agentului VX este S-2 Diisopropil aminoetil metilfosfonotiolat și a fost interzis în 1993 prin Convenția Armelor Chimice.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/vx.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/02/vx-300x247.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Raportul de toxicologie realizat de autoritățile malaysiene relevă că asasinatul a fost comis cu ajutorul „agentului neurotoxic VX”, care este clasificat de către ONU ca „armă de distrugere în masă”, informează BBC.Există o suspiciune foarte mare că crima de săptămâna trecută a fost organizată de regimul de la Phenian,...

Preluat de la EVZ